- Όλα τα άρθρα
-
by Ioannis Raptis
Ο τρόπος με τον οποίο βιώνουμε την σεξουαλικότητα μας έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες. Η συντηρητική ή μη στάση του οικογενειακού μας περιβάλλοντος καθώς επίσης και οι εμπειρίες μας μέσα από τις συντροφικές σχέσεις είναι ίσως οι σημαντικότεροι από αυτούς. Αλλάζει όμως η γυναικεία σεξουαλικότητα με την ηλικία;
Παλαιότερα πιστεύαμε, πως η γυναικεία σεξουαλική επιθυμία από την ηλικία των 45 ετών ή το αργότερο μετά την εμμηνόπαυση (κατά μέσο όρο στην ηλικία των 50 ετών) μοιραία εξασθενεί. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει.
Στην εμμηνόπαυση δεν υφίσταται οργανική αιτία παρακμής της γυναικείας σεξουαλικότητας. Οι ανατομικές εκείνες δομές, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την ηδονική και οργασμική ικανότητα κατά τη διάρκεια της επαφής (κλειτορίδα, αισθητικές νευρικές απολήξεις) παραμένουν ανέπαφες. Τυχών συμπτώματα που δυσκολεύουν την σεξουαλική επαφή (π.χ. κολπική ξηρότητα) μπορούν στις μέρες μας να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά ενώ ασθένειες, οι οποίες ευνοούνται από το νέο ορμονικό status (π.χ. οστεοπόρωση, καρδιαγγειακές παθήσεις), μπορούν έγκαιρα να προληφθούν. Παράλληλα νέες ασφαλείς ορμονικές θεραπείες αμβλύνουν γενικευμένα συμπτώματα, τα οποία ενδέχεται να επιβαρύνουν την καθημερινότητα των γυναικών.
Επιπρόσθετα η γυναίκα μετά την εμμηνόπαυση δεν παραμένει μόνο από οργανική αλλά και από ψυχική άποψη σεξουαλικά ενεργή και συχνά βιώνει τη μετάβαση αυτή ως μία μορφή σεξουαλικής απελευθέρωσης. Απελευθέρωση από τις τυχόν ενοχλήσεις και τους περιορισμούς που συνδέονται με την έμμηνο ρύση. Περιορισμοί που έχουν να κάνουν κυρίως με την τήρηση συγκεκριμένων κανόνων υγιεινής και την πάντα υπαρκτή πιθανότητα εγκυμοσύνης.
Παράλληλα το γυναικείο σεξουαλικό ένστικτο διατηρεί ακόμη και σε μεγάλη ηλικία τις απολαυστικές και οργασμικές του απαιτήσεις. Μπορεί η λίμπιντο να φτάνει στην κορύφωσή της στην ηλικία γύρω από τα 30 έτη, παραμένει ωστόσο λίγο πολύ αμετάβλητη στα χρόνια που ακολουθούν και μειώνεται μόνο ελαφρώς στα χρόνια μετά την εμμηνόπαυση. Βέβαια ο τρόπος, με τον οποίο οι γυναίκες αξιολογούν την σεξουαλική τους ζωή αλλάζει. Ποιοτικά χαρακτηριστικά (τρυφερότητα, συντροφικότητα) αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη αξία ενώ παράλληλα τα ποσοτικά (π.χ. συχνότητα σεξουαλικών επαφών) καθίστανται λιγότερα σημαντικά. Τι αλλάζει όμως σημαντικά στον τρόπο που η γυναίκα αντιλαμβάνεται τη σεξουαλική της ζωή στην ηλικία αυτή;
Στην περίοδο αυτή είναι τελικά ο τρόπος, με τον οποίο η γυναίκα βιώνει και αντιλαμβάνεται τις αλλαγές στην εμφάνισή της που διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο. Σε αντίθεση με τους άντρες, η γυναικεία ελκυστικότητα είναι στενά συνυφασμένη με τη νεότητα. Οι ρυτίδες, τα γκρίζα μαλλιά, η δυσκολία απώλειας βάρους, κλονίζουν την αυτοεκτίμηση και τραυματίζουν την γυναικεία σεξουαλικότητα. Για τον λόγο αυτό η επίδραση των εξωτερικών αλλαγών στο γυναικείο ψυχισμό και κυρίως η στάση του συντρόφου απέναντι στις αλλαγές αυτές θα καθορίσουν την εικόνα που έχει η γυναίκα για τον ίδιο της τον εαυτό και θα διαμορφώσουν την σεξουαλικότητά της για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν.
Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση της γυναικείας προσωπικότητας από τους γονείς της αλλά και το σεξουαλικό της ιστορικό θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο.
Η γυναίκα εκείνη, η οποία διαπαιδαγωγήθηκε χωρίς προκαταλήψεις και ενοχοποιήσεις στην παιδική της ηλικία, η οποία πριν την εμμηνόπαυση απολάμβανε μια γεμάτη αλλά και υπεύθυνη σεξουαλική ζωή και η οποία με τη βοήθεια του συντρόφου της έχει διαμορφώσει μια θετική εικόνα για το σώμα της και την εμφάνισή της, είναι αυτή που θα διατηρήσει μια ικανοποιητική σεξουαλικότητα στα χρόνια που θα ακολουθήσουν.