Η εξωσωματική γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο αποτελεί μία ήπια μορφή υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, κατά την οποία η γυναίκα δεν λαμβάνει φάρμακα διέγερσης των ωοθηκών.

Στην περίπτωση αυτή παρακολουθούμε υπερηχογραφικά τον φυσικό κύκλο της ασθενούς, τη φυσιολογική δηλαδή ωρίμανση ενός μόνο ωαρίου, το οποίο συλλέγεται στο κατάλληλο χρονικό σημείο και γονιμοποιείται στο εργαστήριο προκειμένου να προκύψει ένα υγιές έμβρυο. Αυτό στη συνέχεια μεταφέρεται στη μήτρα για την επίτευξη εγκυμοσύνης.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο απευθύνεται κυρίως σε γυναίκες, οι οποίες:

  • Έχουν χαμηλή ανταπόκριση ωοθηκών ακόμη και αν χορηγηθεί υψηλή δοσολογία ορμονικής διέγερσης.
  • Έχουν αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής στο ιστορικό τους.
  • Δεν επιτρέπεται να λάβουν ορμονική θεραπεία διέγερσης των ωοθηκών.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο συνδυάζει συνεπώς την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των ωαρίων, τα οποία παράγει φυσικά μία γυναίκα, με τα πολυάριθμα οφέλη της μη λήψης φαρμάκων (δυνατότητα πολλών επαναλήψεων, αποφυγή πολύδυμων κυήσεων, αποφυγή υπερδιέγερσης ωοθηκών, δυνητικά ποιοτικότερα ωάρια και ενδομήτριο, σημαντικά χαμηλότερο κόστος).

Εξωσωματική γονιμοποίηση IVF, έγγυος
Ioannis Raptis
Στο ιατρείο μας η αντιμετώπιση των προβλημάτων υπογονιμότητας πραγματοποιείται με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της ¨Ορμονικής Σχολής της Φρανκφούρτης, Γερμανία¨ – ¨Frankfurter Hormonschule¨.