drraptis cv image

Στο ιατρείο του Ιωάννη Ράπτη τα προβλήματα υπογονιμότητας αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της “Ορμονικής Σχολής της Φρανκφούρτης, Γερμανία” (Frankfurter Hormonschule). Βιογραφικό ιατρού >

Τι είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση;

Η εξωσωματική γονιμοποίηση αποτελεί μια διέξοδο για τις γυναίκες και τα ζευγάρια που επιθυμούν αλλά αδυνατούν λόγω προβλημάτων υπογονιμότητας να αποκτήσουν παιδί.

Κατά τη διαδικασία λαμβάνονται ωάρια από τη γυναίκα, τα οποία γονιμοποιούνται μέσα στο εργαστήριο από σπερματοζωάρια του άνδρα. Στη συνέχεια, τα γονιμοποιημένα ωάρια (έμβρυα) μεταφέρονται στη μήτρα της γυναίκας, με στόχο την εμφύτευσή τους.

Είναι υψίστης σημασίας να σημειωθεί, ότι η επιτυχία της διαδικασίας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, με βασικότερους την ηλικία της γυναίκας, την ποιότητα του σπέρματος, τον λόγο της υπογονιμότητας και την κατάρτιση του υπεύθυνου γυναικολόγου και εμβρυολόγου.

gynecology consultation happy young pregnant woma 2023 11 27 05 33 36 utc
feet toes heels of a newborn children s foot in 2023 11 27 05 07 27 utc

Σε ποιες περιπτώσεις προτείνεται η εξωσωματική γονιμοποίηση;

Λόγοι που συνήθως οδηγούν τους ειδικούς στην υποβοήθηση με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι οι εξής:

  • Απόφραξη σαλπίγγων
  • Ποιοτικά ή ποσοτικά προβλήματα με το σπέρμα
  • Ποιοτικά ή ποσοτικά προβλήματα με τα ωάρια (τις περισσότερες φορές σε γυναίκες άνω των 37 ετών)
  • Αποτυχία άλλων τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (π.χ. πρόκληση ωορρηξίας, σπερματέγχυση κ.α.)
  • Υπογονιμότητα αγνώστου αιτιολογίας

Ποια είναι η διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης;

Η εξωσωματική γονιμοποίηση διακρίνεται στα παρακάτω στάδια:

  • Διέγερση ωοθηκών και παραγωγή ωαρίων

Ανάλογα με το πρωτόκολλο που ακολουθείται, χορηγείται στη γυναίκα αγωγή ενέσιμων φαρμάκων για χρονικό διάστημα 10-14 ημερών. Με αυτόν τον τρόπο αναπτύσσονται ταυτόχρονα πολλαπλά ωάρια (ωοθυλάκια). Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής πραγματοποιούνται διαδοχικοί υπέρηχοι με σκοπό την παρακολούθηση της ωρίμανσης των ωοθυλακίων. Μόλις αυτά αναπτυχθούν αρκετά επέρχεται η ωορρηξία σε καθορισμένο χρονικό σημείο προκειμένου να προγραμματιστεί η λήψη των ωαρίων (ωοληψία).

  • Λήψη ωαρίων

Με τη χρήση μιας βελόνας και ενός μηχανήματος υπερήχου ο γιατρός συλλέγει διαμέσου του κόλπου τα ωάρια από τις ωοθήκες. Πρόκειται για μια σύντομη, ανώδυνη και απόλυτα ασφαλή διαδικασία, για την οποία η γυναίκα λαμβάνει ελαφρά αναισθησία. Μία ώρα μετά το πέρας της ωοληψίας, η γυναίκα επιστρέφει στην καθημερινότητά της. 

Την ίδια ημέρα ο άνδρας καταθέτει το σπέρμα, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία εμβρύων.

  • Εξωσωματική γονιμοποίηση

Οι εμβρυολόγοι, μετά από κατάλληλη προετοιμασία, αναμειγνύουν ωάρια και σπερματοζωάρια με στόχο τη γονιμοποίηση. Την επόμενη μέρα αξιολογείται ο αριθμός των γονιμοποιήσεων και 4 μέρες αργότερα ο αριθμός των εμβρύων (βλαστοκυστών) προς εμβρυομεταφορά. 

  • Εμβρυομεταφορά

Μετά από 5 ημέρες ελέγχου οι βλαστοκύστες τοποθετούνται μέσα σε έναν ειδικό καθετήρα και εγχύονται στη μήτρα της γυναίκας. Πρόκειται για μια απλή διαδικασία, η οποία δεν απαιτεί τη χορήγηση αναισθησίας. Μετά την εμβρυομεταφορά, η ασθενής θα πρέπει να μείνει ξαπλωμένη για μισή ώρα και στη συνέχεια επιστρέφει σπίτι της. 10-14 μέρες αργότερα η επιτυχημένη σύλληψη διαπιστώνεται με ένα απλο τεστ εγκυμοσύνης.

doctor with pregnant woman during a medical consul 2023 11 27 05 27 08 utc scaled
concept of maternity parenting and pregnancy top 2023 11 27 04 55 32 utc scaled

Γιατί εξωσωματική γονιμοποίηση με τον γυναικολόγο Ιωάννη Ράπτη;

  • Τα προβλήματα υπογονιμότητας αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της “Ορμονικής Σχολής της Φρανκφούρτης” (Frankfurter Hormonschule).
  • Τα ποσοστά επιτυχίας του ιατρείου μας (εγκυμοσύνη με θετική καρδιακή λειτουργία), γνωστοποιημένα στην κλινική Hygeia IVF Εμβρυογένεσις, βρίσκονται σημαντικά πάνω από τον διεθνή και ελληνικό μέσο όρο.
  • Σε γυναίκες με ενδιάμεσα αποθέματα εφαρμόζεται μακρύ πρωτόκολλο διέγερσης, το οποίο εξασφαλίζει τον μέγιστο αριθμό ώριμων ωαρίων.
  • Πραγματοποιούνται μεταφορές αποκλειστικά εμβρύων 5ης ή 6ης μέρας ανάπτυξης (βλαστοκύστες). Με αυτόν τον τρόπο απορρίπτονται μέσω της φυσικής επιλογής έμβρυα με γενετικές ανωμαλίες και μικρή πιθανότητα γονιμοποίησης.
  • Σε γυναίκες με όχι ιδανική πρόγνωση (άνω των 35 ετών, αποτυχημένες προσπάθειες στο παρελθόν κτλ.) χρησιμοποιείται κατά την εμβρυομεταφορά το καλλιεργητικό μέσο EmbryoGlue, το οποίο τεκμηριωμένα αυξάνει την πιθανότητα επιτυχίας κατά 25-40%.
drraptis cv image

Με την εγγύηση της ¨Ορμονικής Σχολής της Φρανκφούρτης¨ (Frankfurter Hormonschule) και της ¨Γερμανικής Εταιρείας Μαιευτικής και Γυναικολογίας¨ (DGGG).