Ο Ιωάννης Κ. Ράπτης είναι μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος με εξειδίκευση στις κυήσεις υψηλού κινδύνου, την ενδοσκοπική χειρουργική και την δυσπλασία τραχήλου.
Αποφοίτησε μετά από 6ετή φοίτηση από την ιατρική σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό “λίαν καλώς” και μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας μετέβη στη Γερμανία, όπου ειδικεύτηκε στη μαιευτική και γυναικολογία.
Τα τελευταία 6 χρόνια της παραμονής του εκεί εργάστηκε στο ακαδημαϊκό νοσοκομείο Agaplesion Allgemeines Krankenhaus Hagen του πανεπιστήμιου Ruhr Bochum όπου και έλαβε τον τίτλο του Επιμελητή Α’ (Oberarzt). Η γυναικολογική κλινική αποτελεί περιγεννητικό κέντρου πρώτου (μέγιστου) βαθμού, κέντρο ενδομητρίωσης, κέντρο δυσπλασίας τραχήλου-κολποσκόπησης και κέντρο μαστού.
Εκεί έλαβε πλήρη εκπαίδευση στον τομέα Ειδική Μαιευτική και Περιγεννητική Ιατρική (Spezielle Geburtshilfe und Perinatal Medizin) και εξειδικεύτηκε στις κυήσεις υψηλού κινδύνου και τους επιπλεγμένους τοκετούς, φέρνοντας στον κόσμο περισσότερα από 900 νεογνά, ενώ έλαβε τον τίτλο DEGUM I από την Γερμανική Εταιρεία Ιατρικού Υπερήχου (DEGUM).
Ως επικεφαλής του κέντρου ενδομητρίωσης πραγματοποίησε εκτός των άλλων περισσότερες από 500 λαπαροσκοπικές επεμβάσεις μεγίστου βαθμού δυσκολίας, λαμβάνοντας τον τίτλο MIC II από την Γερμανική Εταιρεία Γυναικολογικής Ενδοσκόπησης (AGE).
Υπήρξε ένας από τους πρώτους λαπαροσκόπους παγκοσμίως που πραγματοποίησαν λαπαροσκοπική θεραπεία της κυστεοκήλης χωρίς την χρήση πλέγματος (Laparoskopische vordere Plastik) καθώς επίσης και λαπαροσκοπική θεραπεία της πρόπτωσης μήτρας με χρήση των συνδέσμων Cooper (Λαπαροσκοπική Κτενοπηξία – Laparoscopic Pectopexy – Laparoskopische Pektopexie) με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Στο πλαίσιο της ουρογυναικολογικής του εξειδίκευσης έλαβε τον τίτλο AGUB I από την Γερμανική Εταιρεία Ουρογυναικολογίας και Πλαστικής Επανόρθωσης Πυελικού Εδάφους (AGUB).
Ως επικεφαλής του κέντρου δυσπλασίας τραχήλου – κολποσκόπησης ειδικεύτηκε στην κολποσκοπική διάγνωση και θεραπεία προκαρκινικών αλλοιώσεων (ιός HPV) αλλά και σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων του αιδοίου, του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας.
Στην ¨Ορμονική Σχολή της Φρανκφούρτης¨ τελειοποίησε και πιστοποίησε τις εφαρμοζόμενες τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με έμφαση στην εξατομικευμένη (μη τυποποιημένη) θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF).
Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα και στα πλαίσια της επιδιωκόμενης χειρουργικής πρωτοπορίας εξασφάλισε υποτροφία στη μέκκα της ενδοσκοπικής χειρουργικής το Νέο Δελχί και στο παγκοσμίου φήμης ¨World Laparoscopy Hospital¨, όπου διεύρυνε και πιστοποίησε τις δεξιότητές του στη ρομποτική γυναικολογική χειρουργική και στο ρομποτικό Σύστημα da Vinci Si και Xi.
Από το 2017 ζει και εργάζεται στην Αθήνα ενώ περιστασιακά πραγματοποιεί ως φιλοξενούμενος ιατρός ενδοσκοπικές επεμβάσεις σε νοσοκομεία της Γερμανίας, συμμετέχοντας στην εκμάθηση των νέων ενδοσκοπικών τεχνικών σε συναδέλφους αλλά και νεότερους ιατρούς. Παράλληλα συμμετέχει σε συνέδρια και σεμινάρια του εξωτερικού για την διαρκή επικαιροποίηση των ιατρικών τακτικών και μεθόδων.