drraptis cv image

Ο Ιωάννης Κ. Ράπτης είναι διαπιστευμένος ιατρός (τίτλος MIC II) για την πραγματοποίηση λαπαροσκοπικών και υστεροσκοπικών επεμβάσεων υψηλού βαθμού δυσκολίας από τη Γερμανική Εταιρεία Γυναικολογικής Ενδοσκόπησης (AGE). Βιογραφικό ιατρού >

Τι είναι η υστερεκτομή;

Υστερεκτομή ονομάζεται η χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης της μήτρας με σκοπό την αντιμετώπιση κάποιου γυναικολογικού προβλήματος. Με την αφαίρεση του οργάνου η εμμηνόρροια σταματά και η γυναίκα είναι αδύνατον να μείνει έγκυος. Ωστόσο δεν επέρχεται κάποια ορμονική αλλαγή, διότι οι ωοθήκες, οι οποίες παράγουν τις γυναικείες ορμόνες, δεν επηρεάζονται.

Ανάλογα με την πάθηση επιλέγεται ο κατάλληλος τύπος υστερεκτομής και αποφασίζεται η παραμονή ή μη των ωοθηκών.

Στην υφολική υστερεκτομή αφαιρείται μόνο το σώμα της μήτρας, ενώ ο τράχηλος της μήτρας παραμένει ανέπαφος. Μια συνηθισμένη ένδειξη για την εφαρμογή της μεθόδου αποτελεί η ύπαρξη πολλαπλών μεγάλων ινομυωμάτων σε γυναίκες, οι οποίες έχουν ολοκληρώσει τον οικογενειακό τους προγραμματισμό.

Στην ολική υστερεκτομή απομακρύνεται ολόκληρο το όργανο της μήτρας. Ένα παράδειγμα νόσου, όπου πραγματοποιείται η παραπάνω επέμβαση, είναι οι εμμένουσες αιμορραγίες και η άτυπη υπερπλασία του ενδομητρίου.

Τέλος στη ριζική υστερεκτομή αφαιρείται τόσο το όργανο όσο και οι ιστοί που το περιβάλλουν, όπως για παράδειγμα σε περίπτωση κακοήθειας.

doctor holds uterus shape to support cancer surviv 2023 11 27 05 20 25 utc
woman is waiting for a medical examination in gyne 2023 11 27 05 00 06 utc

Ποια γυναικολογικά προβλήματα θεραπεύονται με την υστερεκτομή;

Λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, τον αναπαραγωγικό προγραμματισμό, το ιστορικό της ασθενούς αλλά και την ένταση του προβλήματος, η υστερεκτομή ενδέχεται να προταθεί ως θεραπεία των εξής γυναικολογικών προβλημάτων:

 • Εμμένουσα μητρορραγία 
 • Υπερπλασία ενδομητρίου
 • Ινομυώματα μήτρας με έντονα συμπτώματα (πόνος, αιμορραγία κ.α.)
 • Φλεγμονή στην πύελο
 • Σοβαρή ενδομητρίωση του τοιχώματος της μήτρας (αδενομύωση)
 • Καρκίνος
 • Πρόπτωση μήτρας (προαιρετικά!)

Γιατί προτιμάται η λαπαροσκοπική υστερεκτομή;

Στη λαπαροσκοπική προσπέλαση η επέμβαση πραγματοποιείται μέσω μικρών οπών και με τη χρήση ενδοσκοπίου με αποτέλεσμα να αποφεύγεται η ανοιχτή τομή και οι επιπλοκές της. Επίσης με αυτόν τον τρόπο μεγιστοποιείται η ακρίβεια στις κινήσεις των χειρουργών και ελαχιστοποιείται η επιβάρυνση της ασθενούς, εξασφαλίζοντας συντομότερη αποθεραπεία, λιγότερο έως καθόλου μετεγχειρητικό πόνο, ελάχιστο κίνδυνο για επιπλοκές και άριστα αισθητικά αποτελέσματα.

Η ανώδυνη λαπαροσκοπική υστερεκτομή Sans douleour αποτελεί ένα περεταίρω βήμα προς την ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου, συνδυάζοντας μοντέρνες χειρουργικές μεθόδους με τη χορήγηση κατάλληλης γενικής και τοπικής αναισθησίας, δίνοντας τη δυνατότητα στην ασθενή να επιστρέψει σπίτι της την ίδια κιόλας μέρα.

portrait of a female doctor she is recommending me 2023 11 27 05 26 25 utc
woman holding her belly pregnancy reproductive 2023 11 27 04 48 56 utc

Τι εξετάσεις απαιτούνται πριν από τη λαπαροσκοπική υστερεκτομή;

Οι εξετάσεις που ζητούνται για την πραγματοποίηση μιας λαπαροσκοπικής υστερεκτομής εξαρτώνται από την εκάστοτε παθολογία. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ο διακολπικός υπέρηχος μήτρας και ο προεγχειρητικός έλεγχος στην κλινική λίγες μέρες πριν την επέμβαση είναι αρκετά για την πραγματοποίηση της επέμβασης.

Είναι εύκολη η ανάρρωση μετά τη λαπαροσκοπική υστερεκτομή;

Οι λαπαροσκοπικές υστερεκτομές που εκτελούνται από έμπειρους χειρουργούς χαρακτηρίζονται από άμεση ανάρρωση. Η ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι της την ίδια ή την επόμενη μέρα της επέμβασης και στις καθημερινές δραστηριότητές της 3 – 4 ημέρες αργότερα.

Δε λείπουν βέβαια και οι εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα στις ουρογυναικολογικές επεμβάσεις ανόρθωσης κόλπου και τις κακοήθειες, όπου μπορεί να γίνει σύσταση για αποφυγή σωματικής επιβάρυνσης για περισσότερες ημέρες.

Όσον αφορά τις σεξουαλικές επαφές, αυτές μπορούν να ξεκινήσουν και πάλι μετά από λίγες ημέρες στην περίπτωση της υφολικής και μετά από τρεις μήνες στην περίπτωση της ολικής αφαίρεσης μήτρας χωρίς να έχει επέλθει η παραμικρή αλλαγή στην ποιότητά τους.

Γιατί λαπαροσκοπική υστερεκτομή από τον γυναικολόγο Ιωάννη Ράπτη; 

 • Ο Ιωάννης Ράπτης είναι πιστοποιημένος ιατρός (τίτλος MIC II) για την πραγματοποίηση λαπαροσκοπικών και υστεροσκοπικών επεμβάσεων υψηλού βαθμού δυσκολίας από τη Γερμανική Εταιρεία Γυναικολογικής Ενδοσκόπησης (AGE).
 • Ο γιατρός πλαισιώνεται από εξειδικευμένη ιατρική ομάδα σταθερών συνεργατών (αναισθησιολόγος, βοηθοί χειρουργοί, νοσηλεύτρια).
 • Σε περίπτωση υφολικής υστερεκτομής η κατάτμηση του οργάνου πραγματοποιείται αποκλειστικά εντός του πρωτοποριακού κλειστού συστήματος σάκου ¨Endo bag¨, το οποίο προστατεύει την ασθενή από διασπορά ιστών ή ενδεχόμενης κακοήθειας.
 • Η ανώδυνη λαπαροσκοπική υστερεκτομή με τη μέθοδο Sans douleour εγγυάται την ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου και δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή να επιστρέψει σπίτι της την ημέρα της επέμβασης.
female uterus made of paper care gynecological 2023 11 27 05 10 53 utc
drraptis cv image

Με την εγγύηση της ¨Γερμανικής Εταιρείας Γυναικολογικής Ενδοσκόπησης¨ (AGE).