drraptis cv image

Ο Ιωάννης Κ. Ράπτης είναι διαπιστευμένος ιατρός (τίτλος MIC II) για την πραγματοποίηση λαπαροσκοπικών και υστεροσκοπικών επεμβάσεων υψηλού βαθμού δυσκολίας από τη Γερμανική Εταιρεία Γυναικολογικής Ενδοσκόπησης (AGE). Είναι πιστοποιημένος (τίτλος AGUB I) για την διάγνωση και αντιμετώπιση σύνθετων ουρογυναικολογικών παθήσεων και παθολογιών του πυελικού εδάφους, Γερμανική Εταιρεία Ουρογυναικολογίας και Πλαστικής Επανόρθωσης Πυελικού Εδάφους (AGUB). Βιογραφικό ιατρού >

Τι είναι η πρόπτωση μήτρας;

Πρόπτωση μήτρας και κόλπου είναι η σταδιακή ολίσθηση της μήτρας ή/και τμημάτων του κόλπου με κατεύθυνση την είσοδο του κόλπου, όταν οι μύες και οι σύνδεσμοι χαλαρώνουν, αδυνατώντας να διατηρήσουν τη φυσιολογική ανατομία της περιοχής. Μαζί με τη μήτρα ενδέχεται να υποχωρούν και άλλα όργανα, τα οποία γειτνιάζουν με τον κόλπο, όπως η ουροδόχος κύστη και το έντερο.

Τα συνήθη αίτια είναι η πολυτοκία με τραυματισμούς κατά τον τοκετό, η χρόνια πίεση στην κοιλιακή χώρα (συνήθως λόγω δυσκοιλιότητας, παχυσαρκίας ή ορθοστασίας) και το γήρας. Πρόκειται για ένα κοινό γυναικολογικό πρόβλημα, με τις έρευνες να δείχνουν ότι 4 στις 10 γυναίκες το εμφανίζει, κυρίως μετά την εμμηνόπαυση.

απεικόνιση μήτρας
γυναικολογική εξέταση

Τι συμπτώματα έχει η πρόπτωση μήτρας;

Τα συμπτώματα δεν είναι πάντα ενδεικτικά της σοβαρότητας του προβλήματος. Είναι πιθανόν γυναίκες που έχουν μια μικρή πρόπτωση να υποφέρουν από έντονες ενοχλήσεις, και την ίδια στιγμή ασθενείς με προχωρημένου σταδίου πρόπτωση να παρουσιάζουν ελαφρά μόνο συμπτώματα. Αυτά μπορεί να είναι:

  • Αίσθηση ξένου σώματος ή βάρους στον κόλπο
  • Προβλήματα κατά την ούρηση ή την αφόδευση
  • Ενοχλήσεις και πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή 
  • Πόνος χαμηλά στην κοιλιά ή τη μέση

Ποια είναι τα οφέλη της λαπαροσκοπικής Kτενοπηξίας (Pectopexy) ως θεραπεία για την πρόπτωση μήτρας;

Η θεραπεία για πρόπτωση μήτρας και κόλπου αρχικού σταδίου μπορεί να είναι συντηρητική και περιλαμβάνει ειδικές ασκήσεις πυελικού εδάφους σε συνδυασμό με απώλεια ενδεχόμενου περιττού σωματικού βάρους. Σε εκτεταμένη πρόπτωση η χρήση κολπικών πεσσών μπορεί να αποτελέσει καλή λύση για ασθενείς, οι οποίες δεν μπορούν να χειρουργηθούν (πολύ μεγάλη ηλικία, έντονη συννοσηρότητα κ.α.) ή ως προσωρινή λύση για το χρονικό διάστημα μεταξύ της διάγνωσης και της χειρουργικής επέμβασης. 

Στην περίπτωση που ενδείκνυται η χειρουργική αντιμετώπιση, η λαπαροσκοπική Κτενοπηξία (laparoscopic pectopexy) αποτελεί την πιο σύγχρονη και ασφαλή μέθοδο ανόρθωσης του γυναικείου κόλπου.

Κατά τη λαπαροσκοπική κτενοπηξία ο κόλπος ανορθώνεται με τη βοήθεια ενός ειδικού, μη απορροφήσιμου πλέγματος, το οποίο στερεώνεται ενδοσκοπικά στα πλάγια τοιχώματα της λεκάνης, επαναφέροντας τη σωστή ανατομία και εξαλείφοντας κάθε σύμπτωμα. Η τοποθέτηση του πλέγματος στα πλάγια της λεκάνης, και όχι στη βάση της σπονδυλικής στήλης, όπως ορίζει η παλαιότερη μέθοδος (λαπαροσκοπική ιεροπηξία), εξαλείφει τον κίνδυνο τραυματισμού αγγείων και νεύρων στην περιοχή και δεν προξενεί χρόνιο κοιλιακό πόνο στην ασθενή. Τέλος, σε αντίθεση και πάλι με την παλαιότερη μέθοδο, η νέα μέθοδος πραγματοποιείται με ασφάλεια και σε παχύσαρκες ασθενείς.

προληπτικός έλεγχος
ειδικός γυναικολόγος

Τι εξετάσεις χρειάζονται για τη θεραπεία για πρόπτωση μήτρας;

Ένας ουρογυναικολόγος είναι σε θέση να διαγνώσει με ακρίβεια το είδος και τη βαρύτητα της πρόπτωσης μήτρας και κόλπου με τη βοήθεια του ιστορικού, μιας ειδικής κλινικής εξέτασης και ενός εξειδικευμένου υπερηχογραφικού ελέγχου του πυελικού εδάφους της ασθενούς.

Πώς είναι η ανάρρωση ύστερα από τη λαπαροσκοπική Κτενοπηξία;

Η ανάρρωση μετά το πέρας της λαπαροσκοπικής Κτενοπηξίας είναι ανώδυνη και άμεση με την ασθενή να επιστρέφει στις καθημερινές ασχολίες της μέσα σε ένα 24ωρο.

Οι πρώτες 6 εβδομάδες μετά την επέμβαση είναι ένα πολύ σημαντικό χρονικό διάστημα, κατά το οποίο η ασθενής δεν πρέπει να έχει κάποια σεξουαλική επαφή και καλό θα ήταν να μη σηκώσει βάρος άνω των 10 κιλών.

Γιατί λαπαροσκοπική θεραπεία για πρόπτωση μήτρας και κόλπου στον γυναικολόγο Ιωάννη Ράπτη;

  • Ο Ιωάννης Ράπτης είναι διαπιστευμένος ιατρός (τίτλος MIC II) για την πραγματοποίηση λαπαροσκοπικών και υστεροσκοπικών επεμβάσεων υψηλού βαθμού δυσκολίας από τη Γερμανική Εταιρεία Γυναικολογικής Ενδοσκόπησης (AGE).
  • Είναι πιστοποιημένος (τίτλος AGUB I) για την διάγνωση και αντιμετώπιση σύνθετων ουρογυναικολογικών παθήσεων και παθολογιών του πυελικού εδάφους από τη Γερμανική Εταιρεία Ουρογυναικολογίας και Πλαστικής Επανόρθωσης Πυελικού Εδάφους (AGUB).
  • Ο γιατρός εισήγαγε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη μέθοδο και τον όρο της λαπαροσκοπικής Κτενοπηξίας (Pectopexy) τον Νοέμβριο του 2017. Η μέθοδος αποτελεί τεκμηριωμένα την πιο σύγχρονη και ασφαλή μέθοδο ανόρθωσης μήτρας και κόλπου.
  • Στην επέμβαση χρησιμοποιείται το κορυφαίο και απόλυτα βιοσυμβατό πλέγμα DynaMesh®-PRP soft, ειδικά σχεδιασμένο και πιστοποιημένο για τη συγκεκριμένη επέμβαση. Η ασθενής λαμβάνει το αντιστοιχο πιστοποιητικό.
  • Ο γιατρός πλαισιώνεται από εξειδικευμένη ιατρική ομάδα σταθερών συνεργατών (αναισθησιολόγος, βοηθοί χειρουργοί, νοσηλεύτρια).
  • Η κατάτμηση της μήτρας ενδοκοιλιακά (στις περιπτώσεις υφολικής υστερεκτομής) πραγματοποιείται αποκλειστικά εντός του πρωτοποριακού κλειστού συστήματος σάκου ¨Endo bag¨, το οποίο προστατεύει την ασθενή από διασπορά ιστών ή ενδεχόμενης κακοήθειας.
μαία
drraptis cv image

Με την εγγύηση της Γερμανικής Εταιρείας Γυναικολογικής Ενδοσκόπησης (AGE) και της Γερμανικής Εταιρείας Ουρογυναικολογίας και Πλαστικής Επανόρθωσης Πυελικού Εδάφους (AGUB).

Συχνές Ερωτήσεις

1) Τι είναι η πρόπτωση μήτρας με απλά λόγια;

Πρόπτωση μήτρας ονομάζεται η κατάσταση, κατά την οποία η μήτρα σταδιακά υποχωρεί από τη φυσιολογική της θέση και κινείται προς την έξοδο του κόλπου, λόγω της χαλάρωσης των μυών και των συνδέσμων, οι οποίοι τη συγκρατούν.

2) Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες για την πρόκληση πρόπτωσης μήτρας;

Συνηθισμένοι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση πρόπτωσης μήτρας αποτελούν η πολυτοκία ή το ιστορικό εργώδους τοκετού, η παχυσαρκία, η δυσκοιλιότητα, η ορθοστασία, η βαριά σωματική εργασία, ο χρόνιος βήχας, η εμμηνόπαυση κ.α. Οι παραπάνω καταστάσεις αυξάνουν χρονίως την πίεση μέσα στην κοιλιά και εξασθενούν τους μύες και τους συνδέσμους της πυέλου.

3) Η κυστεοκήλη και η ορθοκήλη είναι παρόμοια προβλήματα;

Κυστεοκήλη ονομάζεται η πρόπτωση της ουροδόχου κύστης μέσω του κόλπου με κατεύθυνση την έξοδο. Αντίστοιχα ορθοκήλη ονομάζεται η πρόπτωση του τελικού εντέρου μέσω του κόλπου. Και οι δύο καταστάσεις μπορούν να συνοδεύουν την πρόπτωση μήτρας ή να προκύπτουν ανεξάρτητα.

4) Μπορώ να αποτρέψω την πρόπτωση μήτρας;

Οι ασκήσεις πυελικού εδάφους, η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, η αποφυγή συχνής σωματικής επιβάρυνσης και η αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων, όπως ο βήχας και η δυσκοιλιότητα, αποτελούν μεθόδους πρόληψης της πρόπτωσης μήτρας. Ωστόσο, η εφαρμογή αυτών των μέτρων δεν εγγυάται τη μη εκδήλωση της συγκεκριμένου προβλήματος.

5) Για την αντιμετώπιση της πρόπτωσης μήτρας μπορώ να απευθυνθώ σε οποιοδήποτε γυναικολόγο;

Η πρόπτωση της μήτρας και του κόλπου αποτελεί ένα σύνθετο πρόβλημα, το οποίο απαιτεί εξειδικευμένη αντιμετώπιση. Στις μέρες μας αυτή πραγματοποιείται από γυναικολόγους με πιστοποιημένη εξειδίκευση στην ουρογυναικολογία. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η ακριβής διάγνωση του προβλήματος και η οριστική, ασφαλής και ανώδυνη επίλυσή του με συντηρητικές ή μικροχειρουργικές μεθόδους.

6) Το χειρουργείο είναι η μόνη λύση για την αντιμετώπιση της πρόπτωσης μήτρας;

Όχι. Η θεραπεία για την πρόπτωση μήτρας στα πρώτα στάδια περιλαμβάνει λύσεις όπως εκτέλεση ειδικών ασκήσεων πυελικού εδάφους και απώλεια βάρους. Επίσης σε σπάνιες περιπτώσεις, όπου η επέμβαση αντενδείκνυται, το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη χρήση κολπικού πεσσού. Ο εξειδικευμένος ουρογυναικολόγος, μετά από ειδική εξέταση και αξιολόγηση της κατάστασης, είναι σε θέση να προτείνει το καταλληλότερο πλάνο θεραπείας βάσει των αναγκών της κάθε ασθενούς.

7) Για την αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτείται η αφαίρεση της μήτρας;

Όχι. Πλέον με τη σύγχρονη μέθοδο της Λαπαροσκοπικής Κτενοπηξίας (Pectopexy) η παραμονή της μήτρας δεν δυσχεραίνει καθόλου τη χειρουργική επέμβαση ή την αποτελεσματικότητά της. Η κάθε ασθενής μπορεί να επιλέξει σε συνεννόηση με τον γιατρό της την αφαίρεση ή μη του οργάνου κατόπιν ενδελεχούς επεξήγησης των αντίστοιχων πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων.