Τηλέφωνο: +30 210 7299084 E-mail: info@drraptis.gr Διεύθυνση: Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 47, 10676, Αθήνα, Κολωνάκι

Θεραπεία της Πρόπτωσης Μήτρας με Λαπαροσκοπική Κτενοπηξία

(Λαπαροσκοπική Κτενοπηξία - Laparoscopic Pectopexy – Laparoskopische Pektopexie)

H πρόπτωση μήτρας έχει να κάνει με την κάθοδο του οργάνου μέσα στον κόλπο λόγω της χαλάρωσης των υποστηρικτικών ιστών και συνδέσμων, οι οποίοι συγκρατούν τη μήτρα στη θέση της. Η χαλάρωση αυτή συχνά σχετίζεται με ιστορικό χρονοβόρων και τραυματικών φυσιολογικών τοκετών, ενώ σημαντικό ρολό παίζουν και ιδιοσυγκρασιακοί παράγοντες καθώς και η χρονιά αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης (π.χ. χρόνια βρογχίτιδα, παχυσαρκία, βαρέα επαγγέλματα, κτλ.).

Η πάθηση εκτός από έντονες ενοχλήσεις, όπως αίσθηση ξένου σώματος στον κόλπο, διαταραχές ούρησης, εξελκώσεις του κολπικού βλεννογόνου κ.ά., προκαλεί και διαταραχή της σεξουαλικής ζωής των ασθενών αποτελώντας όχι μόνο σωματική αλλά και ψυχική επιβάρυνση.

Η λαπαροσκοπική κτενοπηξία είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος λαπαροσκοπικής επιδιόρθωσης της πρόπτωσης (χαλάρωσης) της μήτρας και του κόλπου. Πραγματοποιείται ανόρθωση του κόλπου με βοήθεια πλέγματος χωρίς ωστόσο τον κίνδυνο αιμορραγιών και μετεγχειρητικών ενοχλήσεων που εμφανίζονται με την κλασσική τεχνική (λαπαροσκοπική ιεροπηξία).

Η τεχνική έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να εφαρμοστεί με ασφάλεια και σε υπέρβαρες γυναίκες. Παράλληλα η λαπαροσκοπική προσπέλαση εξασφαλίζει ελάχιστη επιβάρυνση για την ασθενή και εξαιρετικά αισθητικά αποτελέσματα.

(Τον Νοέμβριο του 2017 πρώτη εφαρμογή στην Ελλάδα και καθιέρωση του ελληνικού ιατρικού όρου ¨Κτενοπηξία¨ από τον Ιωάννη Ράπτη.)

Ioannis Raptis
Ο Ιωάννης Κ. Ράπτης είναι διαπιστευμένος ιατρός (τίτλος MICII) για την πραγματοποίηση λαπαροσκοπικών και υστεροσκοπικών επεμβάσεων μεγίστου βαθμού δυσκολίας από την Γερμανική Εταιρεία Γυναικολογικής Ενδοσκόπησης (AGE). Επίσης είναι πιστοποιημένος (τίτλος AGUB I) για την διάγνωση και αντιμετώπιση (συντηρητική και χειρουργική) σύνθετων ουρογυναικολογικών παθήσεων (ακράτεια ούρων, πρόπτωση) και παθολογιών του πυελικού εδάφους. Γερμανική Εταιρεία Ουρογυναικολογίας και Πλαστικής Επανόρθωσης Πυελικού Εδάφους (AGUB).