drraptis cv image

Ο Ιωάννης Κ. Ράπτης υπήρξε επικεφαλής του κέντρου δυσπλασίας τραχήλου και κολποσκόπησης, του ακαδημαϊκού νοσοκομείου Agaplesion Allgemeines Krankenhaus Hagen, Γερμανίας. Επίσης είναι πιστοποιημένος ιατρός για την πραγματοποίηση κολποσκόπησης και αντιμετώπιση της τραχηλικής δυσπλασίας από την Γερμανική Εταιρεία Κολποσκόπησης και Δυσπλασίας Τραχήλου (AGCPC). Βιογραφικό ιατρού > 

Το Τεστ Παπ (Thin Prep), το Test HPV (Cobas) και η κολποσκόπηση αποτελούν τρεις διαφορετικές εξετάσεις με κοινό στόχο την ανίχνευση βλαβών (δυσπλασία, προκαρκινικές αλλοιώσεις) στην επιφάνεια του τραχήλου της μήτρας, πολλά χρόνια πριν αυτές οδηγήσουν στην εμφάνιση καρκίνου. Έτσι δίνεται η δυνατότητα έγκαιρης και πλήρους αντιμετώπισης των αλλοιώσεων αυτών με ελάχιστη επιβάρυνση για την ασθενή.

Τι είναι το ThinPrep;

Το ThinPrep αποτελεί εμπορική ονομασία του Τεστ Υγρής Φάσης, το οποίο είναι η εξελιγμένη μορφή του τεστ Παπ

Προκειμένου να πραγματοποιηθεί το τεστ αυτό, ο γυναικολόγος λαμβάνει με ένα ειδικό βουρτσάκι υλικό από την επιφάνεια του τραχήλου, το οποίο εξετάζεται με μικροσκόπιο από ειδικό κυτταρολόγο για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Η διαφορά με το κλασικό τεστ Παπ έγκειται στο ότι το βουρτσάκι δεν εξετάζεται μερικώς αλλά τοποθετείται ολόκληρο μέσα σε ένα μπουκαλάκι με ειδικό υγρό, με αποτέλεσμα να εξετάζεται το πλήρες υλικό και να αυξάνεται η ευαισθησία της μεθόδου.

Η εξέταση δεν είναι διαγνωστική αλλά θέτει την ισχυρή υπόνοια παρουσίας βλάβης.

a cervical brush for taking a smear on the microfl 2024 04 26 16 41 30 utc scaled
composition of hpv vaccine vial and syringes on wh 2023 11 27 05 36 02 utc scaled

Τι είναι το Τεστ HPV (Cobas);

Για να αντιληφθούμε την αξία του τεστ HPV θα πρέπει να γνωρίζουμε, πως η συντριπτική πλειοψηφία των βλαβών του τραχήλου της μήτρας, οι οποίες οδηγούν στην εμφάνιση καρκίνου, προκαλούνται από τον ιό των κονδυλωμάτων HPV.

Το τεστ πραγματοποιείται αυστηρά από την ηλικία των 25-30 ετών και μετά και σκοπό έχει να αυξήσει την ευαισθησία της διάγνωσης των προκαρκινικών αλλοιώσεων. Χρησιμοποιείται το ίδιο υλικό και ο ίδιος τρόπος λήψης, όπως και στο Τεστ Παπ. Ωστόσο εδώ πραγματοποιείται μοριακός έλεγχος, προκειμένου να ανιχνευθεί DNA και συνεπώς η ύπαρξη του ιού HPV στην επιφάνεια του τραχήλου. 

Η εξέταση ανιχνεύει το 99% των γυναικών με δυσπλασία στον τράχηλο της μήτρας. Ωστόσο ένα θετικό τεστ HPV δεν θα πρέπει να ανησυχήσει κατευθείαν την ασθενή. Γνωρίζουμε πως η πλειοψηφία των γυναικών προσβάλλονται από τον ιό κατά τη διάρκεια της ζωή τους, ωστόσο ένας πολύ μικρός αριθμός των γυναικών αυτών θα εμφανίσει στον τράχηλο προκαρκινική αλλοίωση υψηλού βαθμού.  

Τι είναι η κολποσκόπηση;

Η κολποσκόπηση είναι μια ειδική εξέταση, η οποία πραγματοποιείται από εξειδικευμένο γιατρό μετά από ένα θετικό Τεστ Παπ ή Test HPV. Κατά την εξέταση, μια ειδική κάμερα τοποθετείται κοντά αλλά εξωτερικά του κόλπου, προβάλλοντας σε μεγέθυνση την επιφάνεια του τραχήλου, στην οποία εφαρμόζεται ειδικό υγρό για την καλύτερη ανάδειξη πιθανών αλλοιώσεων. Με τον τρόπο αυτόν ο γιατρός μπορεί να εντοπίσει και να αξιολογήσει τις βλάβες, οι οποίες προκάλεσαν το θετικό αποτέλεσμα των προληπτικών εξετάσεων και οι οποίες δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι.

Εάν κατά την εξέταση υπάρξει ισχυρή υποψία ύπαρξης βλαβών υψηλού βαθμού, λαμβάνεται την ίδια στιγμή εντελώς ανώδυνα δείγμα για την πραγματοποίηση βιοψίας, η οποία θα επιβεβαιώσει ή θα αποκλείσει τη διάγνωση.

female gynecologist doctor working with colposcope 2023 11 27 04 51 34 utc
a gynecologist conducts an online consultation on 2024 04 26 16 41 30 utc scaled

Τι προετοιμασία χρειάζεται για την πραγματοποίηση Τεστ Παπ (Thin Prep) – Test HPV (Cobas) και Κολποσκόπησης;

Για την πραγματοποίηση των παραπάνω εξετάσεων δεν είναι απαραίτητη κάποια ειδική προετοιμασία και δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός για το χρονικό διάστημα πριν ή μετά την εξέταση. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση λήψης μικροβιοψίας, οπότε και συστήνεται η αποφυγή σεξουαλικής επαφής για τις ακόλουθες 3 ημέρες.

Τέλος η απουσία περιόδου αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για αξιόπιστα αποτελέσματα.

Γιατί μια γυναίκα να εμπιστευτεί τον Ιωάννη Ράπτη για εξετάσεις σχετικά με τη δυσπλασία τραχήλου; 

  • Ο Ιωάννης Ράπτης υπήρξε επικεφαλής του κέντρου δυσπλασίας τραχήλου και κολποσκόπησης, του ακαδημαϊκού νοσοκομείου Agaplesion Allgemeines Krankenhaus Hagen, Γερμανίας. 
  • Είναι πιστοποιημένος ιατρός για την πραγματοποίηση κολποσκόπησης και αντιμετώπιση της τραχηλικής δυσπλασίας από την Γερμανική Εταιρεία Κολποσκόπησης και Δυσπλασίας Τραχήλου (AGCPC). 
  • Στο ιατρείο μας πραγματοποιείται πάντα Τεστ Υγρής Φάσης (ThinPrep) καθώς και το πιστοποιημένο τεστ HPV – Cobas για μέγιστη διαγνωστική ακρίβεια.
  • Η κολποσκόπηση πραγματοποιείται με γερμανικό κολποσκόπιο τελευταίας τεχνολογίας (Atmos LED-Kolposkop i View 31).
world cancer day concept of female cancer 2023 11 27 05 34 56 utc
drraptis cv image

Με την εγγύηση της Γερμανικής Εταιρείας Κολποσκόπησης και Δυσπλασίας Τραχήλου (AGCPC).