drraptis cv image

Ο Ιωάννης Ράπτης είναι διαπιστευμένος ιατρός (τίτλος MIC II) για την πραγματοποίηση λαπαροσκοπικών και υστεροσκοπικών επεμβάσεων υψηλού βαθμού δυσκολίας από τη Γερμανική Εταιρεία Γυναικολογικής Ενδοσκόπησης (AGE). Στην πλειοψηφία των ασθενών παρέχεται η δυνατότητα επεμβάσεων χωρίς νοσηλεία.  Βιογραφικό ιατρού >

Τι είναι οι κύστες ωοθηκών;

Κύστες ωοθηκών ονομάζονται κάποιες κοιλότητες, οι οποίες αναπτύσσονται στο εσωτερικό των ωοθηκών. Αυτές έχουν διάφορα μεγέθη και μπορεί να περιέχουν λεπτόρρευστο υγρό, βλέννη, αίμα ή ιστούς ανάλογα με το είδους τους. Διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: στις λειτουργικές και στις μη λειτουργικές. 

Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει καλοήθη κυστικά μορφώματα, τα οποία τις περισσότερες φορές υποχωρούν από μόνα τους μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες, δεν απαιτούν καμία θεραπεία και δεν ελλοχεύουν κάποιον κίνδυνο για την υγεία ή τη γονιμότητα της ασθενούς (π.χ. κύστη ανεπιτυχούς ωορρηξίας, κύστη ωχρού σωματίου κτλ.). Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει σύνθετες κύστες με παχύ τοίχωμα, οι οποίες δεν υποχωρούν μόνες τους, μπορούν να επιβαρύνουν την υγεία ή τη γονιμότητα της ασθενούς και σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης κακοήθειας στο μέλλον (π.χ. κύστη ενδομητρίωσης, δερμοειδής κύστη, κυσταδενώματα κτλ.).

Οι κύστες ωοθηκών είναι ένα συνηθισμένο γυναικολογικό εύρημα και οι περισσότερες γυναίκες εμφανίζουν λειτουργικές κύστες κάποια στιγμή στη ζωή τους χωρίς πολλές φορές να το αντιληφθούν.

female uterus with endometriosis female wellness 2023 11 27 05 00 19 utc scaled
uterus doctor holding anatomy model for study dia 2023 11 27 04 58 40 utc

Τι συμπτώματα προκαλούν οι κύστες ωοθηκών;

Τα πιο συχνά συμπτώματα, τα οποία συνδέονται με την ύπαρξη κύστεων στις ωοθήκες είναι τα εξής:

 • Πόνος χαμηλά στην κοιλιά
 • Κοιλιακός πόνος κατά την άσκηση, τη σεξουαλική επαφή ή την αφόδευση
 • Συχνή επιθυμία για ούρηση
 • Ναυτία
 • Κοιλιακή διάταση
 • Καθυστέρηση εμμήνου ρύσεως

Πότε προτείνεται η λαπαροσκοπική θεραπεία για τις κύστες ωοθηκών;

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως δεν υπάρχει φαρμακευτική θεραπεία για τις κύστες των ωοθηκών. Η χρήση αντισυλληπτικών δισκίων ή αντιβίωσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος στερείται οποιασδήποτε επιστημονικής βάσης και οποιαδήποτε υποχώρηση κυστικών μορφωμάτων παρατηρείται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι εντελώς συμπτωματική.

Η χειρουργική θεραπεία είναι απαραίτητη σε περίπτωση μη λειτουργικών κύστεων, έντονων συμπτωμάτων ή σημαντικής αύξησης του μεγέθους και στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων οφείλει να είναι ενδοσκοπική, δηλαδή λαπαροσκοπική. 

Η λαπαροσκοπική θεραπεία προϋποθέτει την ολική αναισθησία της ασθενούς. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης ο εξειδικευμένος χειρουργός δημιουργεί μικροσκοπικές οπές στην κοιλιά της ασθενούς, μέσα από τις οποίες περνά μια ενδοσκοπική κάμερα και ειδικά εργαλεία μικροχειρουργικής. Έτσι, καταφέρνει να χειρουργήσει τις κύστες υπό μέγιστη μεγέθυνση. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται μέγιστη ακρίβεια κατά την αφαίρεση, χωρίς τον τραυματισμό υγιών περιοχών της ωοθήκης και συνεπώς χωρίς επιβάρυνση της γονιμότητας της ασθενούς. Παράλληλα ελαχιστοποιείται η πιθανότητα μετεγχειρητικών επιπλοκών ενώ το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο.

women s health and women s healthcare concept with 2023 11 27 05 27 14 utc
woman sits on medical chair and listens to a docto 2023 11 27 05 23 56 utc

Τι εξετάσεις πρέπει να γίνουν πριν τη λαπαροσκοπική αφαίρεση των κύστεων ωοθηκών;

Ο διακολπικός υπέρηχος είναι η εξέταση με τη μεγαλύτερη διαγνωστική ακρίβεια σε περιπτώσεις κυστικών μορφωμάτων τον ωοθηκών, δίνοντας ακριβείς πληροφορίες για τον αριθμό, τη θέση, το μέγεθος και την σύσταση των κύστεων. Αν υπάρχει υποψία κακοήθειας ή προχωρημένης ενδομητρίωσης μπορεί να ζητηθούν περαιτέρω απεικονιστικές εξετάσεις (π.χ. μαγνητική τομογραφία) και ειδικές εξετάσεις αίματος (π.χ. καρκινικοί δείκτες). 

Πως είναι η ανάρρωση μετά τη λαπαροσκοπική θεραπεία για κύστες ωοθηκών;

Η λαπαροσκοπική προσπέλαση εξασφαλίζει την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση της ασθενούς. Η ανάρρωση είναι άμεση και η ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι της την ίδια κιόλας ημέρα. Την επόμενη μέρα επιστρέφει κανονικά στις δραστηριότητές της.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων 24 ωρών ήπιες ενοχλήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα με την λήψη απλών παυσίπονων δισκίων.

Η έντονη σωματική δραστηριότητα (γυμναστήριο, σεξουαλική επαφή κτλ.) καλό θα ήταν να αποφευχθεί για 2-3 ημέρες προς αποφυγή κοιλιακού άλγους. 

Η φροντίδα των μικρών τομών περιλαμβάνει έναν απλό ψεκασμό με αντισηπτικό υγρό δύο φορές την ημέρα, χωρίς την ανάγκη ειδικής κάλυψης.

Γιατί λαπαροσκοπική θεραπεία για κύστες ωοθηκών από τον γυναικολόγο Ιωάννη Ράπτη;

 • Ο Ιωάννης Ράπτης είναι διαπιστευμένος ιατρός (τίτλος MIC II) για την πραγματοποίηση λαπαροσκοπικών και υστεροσκοπικών επεμβάσεων υψηλού βαθμού δυσκολίας από τη Γερμανική Εταιρεία Γυναικολογικής Ενδοσκόπησης (AGE).
 • Ο γιατρός πλαισιώνεται από εξειδικευμένη ιατρική ομάδα σταθερών συνεργατών (αναισθησιολόγος, βοηθοί χειρουργοί, νοσηλεύτρια).
 • Η κατάτμηση μεγάλων κυστικών μορφωμάτων πραγματοποιείται αποκλειστικά εντός του πρωτοποριακού κλειστού συστήματος σάκου ¨Endo bag¨, το οποίο προστατεύει την ασθενή από διασπορά ιστών ή ενδεχόμενης κακοήθειας.
 • Κατά την αφαίρεση των κυστικών μορφωμάτων αλλά και την ακόλουθη αιμόσταση χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο ¨cold¨ τεχνικές (αντί για διαθερμία) για την μέγιστη προστασία των αποθεμάτων των ωοθηκών σε ωάρια. 
 • Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η ασθενής επιστρέφει την ίδια μέρα στο σπίτι της.
women s health and women s healthcare concept with 2023 11 27 05 22 11 utc scaled
drraptis cv image

Με την εγγύηση της Γερμανικής Εταιρείας Γυναικολογικής Ενδοσκόπησης (AGE).