drraptis cv image

Στο ιατρείο του Ιωάννη Ράπτη τα προβλήματα υπογονιμότητας αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της “Ορμονικής Σχολής της Φρανκφούρτης, Γερμανία” (Frankfurter Hormonschule). Βιογραφικό ιατρού >

Τι είναι η κατάψυξη ωαρίων;

Η κατάψυξη ωαρίων, γνωστή και ως κρυοσυντήρηση ωαρίων ή egg freezing στα αγγλικά, αποτελεί μια σύγχρονη πρακτική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για τη διατήρηση της γονιμότητας της γυναίκας. Κατά τη διαδικασία αυτή και με τη βοήθεια ειδικής φαρμακευτικής αγωγής λαμβάνονται τουλάχιστον 10 με 15 ωάρια, τα οποία καταψύχονται. Τα ωάρια αυτά χρησιμοποιούνται για την απόκτηση παιδιού μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης σε μεταγενέστερο χρόνο, όταν η γυναίκα το επιθυμήσει.

Συνεπώς με την κατάψυξη ωαρίων δίνεται η δυνατότητα στις γυναίκες να διατηρούν τη γονιμότητά τους αναλλοίωτη, αποφεύγοντας τη φυσική αλλά ταυτόχρονα χρονικά πιεστική ποιοτική και ποσοτική εκφύλιση των ωαρίων τους. Με την ίδια μέθοδο διασφαλίζεται η γονιμότητα ογκολογικών ασθενών, οι οποίες πρόκειται να υποβληθούν σε ειδικές θεραπείες.

concentrated gynecologist listening to her patient 2023 11 27 05 13 35 utc
women s health and women s healthcare concept with 2023 11 27 05 17 03 utc2

Σε ποιες απευθύνεται η κατάψυξη ωαρίων;

Η κατάψυξη ωαρίων προτείνεται στις γυναίκες οι οποίες:

  • Διαγνώστηκαν με κάποια ογκολογική πάθηση και πρόκειται να ξεκινήσουν θεραπείες, όπως ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία, οι οποίες ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τη γονιμότητά τους.
  • Πάσχουν από χρόνιες γυναικολογικές νόσους, όπως η ενδομητρίωση, οι οποίες επιβάλλουν επανειλημμένες χειρουργικές παρεμβάσεις στις ωοθήκες.
  • Έχουν πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια.
  • Επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί σε μεταγενέστερο χρονικό σημείο για κοινωνικούς λόγους (social freezing).

Είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί, πως η κατάψυξη ωαρίων εμφανίζει τα καλύτερα ποσοστά μεταγενέστερης τεκνοποίησης, όταν πραγματοποιείται μέχρι την ηλικία των 35 ετών. Από το χρονικό σημείο αυτό και μετά η λήψη αρκετών και ποιοτικών ωαρίων καθίσταται σταδιακά προβληματική με αποτέλεσμα τη σταδιακή μείωση της πιθανότητας απόκτησης παιδιού μέσω της μεθόδου.

Πώς γίνεται η κατάψυξη ωαρίων;

Η διαδικασία κατάψυξης ωαρίων ολοκληρώνεται μέσα σε περίπου 10-14 ημέρες και απαιτεί περίπου 3 επισκέψεις στον γυναικολόγο. Τα βήματα είναι τα εξής:

  • Διέγερση ωοθηκών

Η γυναίκα λαμβάνει μια φαρμακευτική αγωγή, η οποία οδηγεί στη διέγερση των ωοθηκών με σκοπό την ταυτόχρονη ωρίμανση του μέγιστου δυνατού αριθμού ωαρίων.

  • Συλλογή ωαρίων

Όταν τα ωάρια ωριμάσουν συλλέγονται μέσω του κόλπου με μία ειδική βελόνα. Χρησιμοποιείται ολική αναισθησία, η οποία διαρκεί 15 περίπου λεπτά και η ασθενής αμέσως μετά επιστρέφει σπίτι της.

  • Έλεγχος και κατάψυξη ωαρίων

Μέσω ειδικών μορφολογικών κριτηρίων οι εμβρυολόγοι επιλέγουν τα ωάρια, τα οποία εμφανίζουν υψηλή πιθανότητα γονιμοποίησης και τα καταψύχουν με τη μέθοδο της υαλοποίησης (vitrification). Τα ωάρια έρχονται σε επαφή με ειδικά κρυοπροστατευτικά διαλύματα και αμέσως αποθηκεύονται σε υγρό άζωτο.

lab technician placing a serum vial into the sampl 2023 11 27 04 54 02 utc2
smiling gynecologist pointing at uterus anatomy mo 2023 11 27 05 13 46 utc

Πώς πρέπει να προετοιμαστώ για τη διαδικασία της κατάψυξης;

Στο χρονικό διάστημα της διέγερσης θα πρέπει να αποφευχθεί κάθε είδους έντονη σωματική δραστηριότητα. Απαιτείται μία ισορροπημένη διατροφή με μειωμένη κατανάλωση καφέ και αλκοόλ.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας η γυναίκα επιστρέφει στο σπίτι της. Την ίδια ημέρα καλό θα ήταν να ξεκουραστεί εώς ότου υποχωρήσει πλήρως η επίδραση των αναισθητικών φαρμάκων.

Από την επόμενη μέρα επιστρέφει πλήρως στις δραστηριότητές της. Για λίγες μέρες μετά την διαδικασία καλό θα ήταν να αποφευχθεί η έντονη σωματική επιβάρυνση (χειρωνακτικές εργασίες, άσκηση, σεξουαλικές επαφές).

Γιατί κατάψυξη ωαρίων με τον γυναικολόγο Ιωάννη Ράπτη;

  • Τα φαρμακευτικά πρωτόκολλα διαμορφώνονται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της “Ορμονικής Σχολής της Φρανκφούρτης” (Frankfurter Hormonschule).
  • Τα ποσοστά επιτυχίας του ιατρείου μας στην εξωσωματική γονιμοποίηση (εγκυμοσύνη με θετική καρδιακή λειτουργία), γνωστοποιημένα στην κλινική Hygeia IVF Εμβρυογένεσις, βρίσκονται πάνω από τον διεθνή και ελληνικό μέσο όρο.
close up of patient showing her positive pregnancy 2023 11 27 05 01 52 utc
drraptis cv image

Με την εγγύηση της ¨Ορμονικής Σχολής της Φρανκφούρτης¨ (Frankfurter Hormonschule) και της ¨Γερμανικής Εταιρείας Μαιευτικής και Γυναικολογίας¨ (DGGG).