drraptis cv image

Ο Ιωάννης Κ. Ράπτης είναι διαπιστευμένος ιατρός (τίτλος MIC II) για την πραγματοποίηση λαπαροσκοπικών και υστεροσκοπικών επεμβάσεων υψηλού βαθμού δυσκολίας από τη Γερμανική Εταιρεία Γυναικολογικής Ενδοσκόπησης (AGE). Σε περίπτωση κατάτμησης ιστών ενδοκοιλιακά χρησιμοποιείται πρωτοποριακό κλειστό σύστημα σάκου για την προστασία της ασθενούς σε περίπτωση κακοήθειας (contained morcelation).

Τι είναι τα ινομυώματα μήτρας; 

Ινομυώματα ονομάζονται οι καλοήθεις όγκοι, οι οποίοι αναπτύσσονται στο τοίχωμα της μήτρας, κυρίως σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Συνήθως οι όγκοι αυτοί μεγαλώνουν σταδιακά, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίζονται ξαφνικά.

Τα ινομυώματα διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες βάσει της θέσης τους στη μήτρα: στα υπορογόνια, τα ενδοτοιχωματικά και τα υποβλεννογόνια. Υπορογόνια είναι τα ινομυώματα, των οποίων το μεγαλύτερο μέρος βρίσκεται εξωτερικά του τοιχώματος της μήτρας. Εκείνα που εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στο εσωτερικό του τοιχώματος λέγονται ενδοτοιχωματικά. Τέλος, τα υποβλεννογόνια ινομυώματα εμφανίζονται μέσα στην κοιλότητα της μήτρας.

laparoskopiki inomiektomi01
laparoskopiki inomiektomi04

Τι συμπτώματα προκαλούν τα ινομυώματα;

Οι ενοχλήσεις και οι επιπλοκές που προξενούν τα ινομυώματα εξαρτώνται από το μέγεθος, τον αριθμό και τη θέση τους στη μήτρα. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα των ινομυωμάτων είναι τα εξής:

 • Πόνοι στην κοιλιά
 • Αιμορραγίες
 • Δυσμηνόρροια (πόνος στην περίοδο)
 • Δυσκοιλιότητα
 • Διαταραχές ούρησης
 • Δυσπαρευνία (πόνος στη σεξουαλική επαφή)
 • Υπογονιμότητα
 • Αποβολές

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κάποια ινομυώματα είναι δυνατόν σε σπάνιες περιπτώσεις να είναι κακοήθη. Η πιθανότητα αυτή έχει υπολογιστεί σε 1 στις 300.

Γιατί συνιστάται η λαπαροσκόπηση ως θεραπεία για τα ινομυώματα μήτρας;

Όταν απαιτείται η αφαίρεση των ινομυωμάτων, η λαπαροσκοπική ινομυωματεκτομή ξεχωρίζει ως η ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη μέθοδος θεραπείας. 

Η ενδοσκοπική, ριζική αφαίρεση των ινομυωμάτων χωρίς την καταστροφή υγιών ιστών όχι μόνο απαλλάσσει τη γυναίκα από τα συμπτώματα της πάθησης αλλά επίσης επαναφέρει τη σωστή ανατομία της μήτρας χωρίς τον κίνδυνο των επιπλοκών που συνοδεύουν τις επεμβάσεις με κανονική τομή (αιμορραγία, λοίμωξη, διαταραχές επούλωσης κ.α.). Παράλληλα, το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο, καθώς οι οπές που δημιουργούνται για να μπορέσει ο χειρουργός να αποκτήσει πρόσβαση στην κοιλιά είναι μικροσκοπικές. 

Τέλος η λαπαροσκόπηση παρουσιάζει πλεονεκτήματα κατά τη μετεγχειρητική περίοδο, όπου ο πόνος είναι ελάχιστος, η κινητοποίηση άμεση και ο χρόνος ανάρρωσης δεν ξεπερνά τις 24 ώρες.

laparoskopiki inomiektomi03
laparoskopiki inomiektomi02

Τι εξετάσεις απαιτούνται πριν τη λαπαροσκοπική επέμβαση;

Για την επιτυχή πραγματοποίηση της λαπαροσκοπικής αφαίρεσης των ινομυωμάτων, οι ασθενείς καλούνται να υποβληθούν σε έναν υπέρηχο και σε ορισμένες περιπτώσεις σε μια μαγνητική τομογραφία. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων αυτών είναι καθοριστικά, καθώς επιτρέπουν στον χειρουργό να γνωρίζει την ακριβή θέση των όγκων που καλείται να αφαιρέσει. Την ίδια στιγμή γίνεται αξιολόγηση της πιθανότητας ένα ινομύωμα να είναι κακόηθες.

Πώς είναι η ανάρρωση μετά τη λαπαροσκοπική θεραπεία για ινομυώματα μήτρας;

Η λαπαροσκόπηση είναι μια επέμβαση με ελάχιστη επιβάρυνση για το σώμα, ειδικά συγκρίνοντάς τη με την ανοιχτή τομή στην κοιλιακή χώρα. Αυτό εξηγεί γιατί η ανάρρωση μετά τη λαπαροσκόπηση είναι γρήγορη και ανώδυνη. Ο πόνος που αισθάνεται η ασθενής μόλις ξυπνήσει είναι ελάχιστος, η κινητοποίηση είναι άμεση, ενώ μέσα σε 24 μόλις ώρες μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά της. Σε πολλές περιπτώσεις δεν απαιτείται η νοσηλεία της ασθενούς στην κλινική. 

Η φροντίδα των τομών είναι απλή και περιλαμβάνει την αποστείρωση με ειδικό αντισηπτικό δύο φορές την ημέρα. Δεν απαιτούνται ειδικές αυτοκόλλητες γάζες, ενώ η ασθενής μπορεί να κάνει μπάνιο κανονικά.

Τέλος, δραστηριότητες με έντονη σωματική επιβάρυνση (γυμναστήριο, χειρωνακτική εργασία κτλ.) καλό θα ήταν να αποφευχθούν για 2-3 ημέρες προς αποφυγή κοιλιακού πόνου.

Γιατί λαπαροσκοπική θεραπεία για ινομυώματα μήτρας στον γυναικολόγο Ιωάννη Ράπτη;

 

 • Ο Ιωάννης Ράπτης είναι διαπιστευμένος ιατρός (τίτλος MIC II) για την πραγματοποίηση λαπαροσκοπικών και υστεροσκοπικών επεμβάσεων υψηλού βαθμού δυσκολίας από τη Γερμανική Εταιρεία Γυναικολογικής Ενδοσκόπησης (AGE).
 • Ο γιατρός πλαισιώνεται από εξειδικευμένη ιατρική ομάδα σταθερών συνεργατών (αναισθησιολόγος, βοηθοί χειρουργοί, νοσηλεύτρια).
 • Η κατάτμηση των ινομυωμάτων ενδοκοιλιακά πραγματοποιείται αποκλειστικά εντός του πρωτοποριακού κλειστού συστήματος σάκου ¨Endo bag¨, το οποίο προστατεύει την ασθενή από διασπορά ιστών ή ενδεχόμενης κακοήθειας.
 • Κατά την αφαίρεση ινομυωμάτων μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους και για την καλύτερη επούλωση των ιστών πραγματοποιείται συρραφή της μήτρας σε δύο (αντί για ένα) στρώματα.
 • Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η ασθενής επιστρέφει την ίδια μέρα στο σπίτι της.
laparoskopiki inomiektomi05
drraptis cv image

Με την εγγύηση της ¨Γερμανικής Εταιρείας Γυναικολογικής Ενδοσκόπησης¨ (AGE).