Η κυστεοκήλη ή αλλιώς πρόπτωση της ουροδόχου κύστης αφορά την πτώση της κύστης μέσα στον κόλπο με αποτέλεσμα το πρόσθιο κολπικό τοίχωμα να προβάλει προς τα έξω στο ύψος του παρθενικού υμένα. Αποτελεί δε μία από τις συχνότερες μορφές πρόπτωσης πυελικών οργάνων στη γυναίκα. Η πτώση αυτή συχνά συσχετίζεται με ιστορικό χρονοβόρων και τραυματικών φυσιολογικών τοκετών, ενώ σημαντικό ρολό παίζουν και ιδιοσυγκρασιακοί παράγοντες καθώς και η χρονιά αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης (π.χ. χρόνια βρογχίτιδα, παχυσαρκία, βαρέα επαγγέλματα, κτλ.).

Η πιο συνηθισμένη ενόχληση είναι η αίσθηση ξένου σώματος στον κόλπο ενώ συχνά παρατηρούνται και διαταραχές στην ούρηση. Σε περιπτώσεις μεγάλης πτώσης παρεμποδίζεται η κένωση της ουροδόχου κύστης με αποτέλεσμα να προκαλούνται συχνά ουρολοιμώξεις η ακόμη και διαταραχή της λειτουργίας των νεφρών (υδρονέφρωση).

Η θεραπεία μιας κυστεοκήλης μικρού βαθμού μπορεί να είναι συντηρητική. Ειδικές ασκήσεις φυσικοθεραπείας μπορούν να ενδυναμώσουν τις δομές εκείνες του σώματος που υποστηρίζουν την κύστη και αυτή να επανέλθει ως έναν βαθμό αμβλύνοντας με τον τρόπο αυτόν τα συμπτώματα της ασθενούς.

Στις περισσότερες ωστόσο περιπτώσεις απαιτείται χειρουργική θεραπεία, η οποία συνίσταται στην πλαστική αναδιαμόρφωση των υποστηρικτικών ιστών της κύστης διακολπικά. Σε περιπτώσεις υποτροπής (νέα πτώση της ουροδόχου κύστεως μετά από χειρουργική επέμβαση) μπορεί να γίνει χρήση ειδικού πλέγματος και το νέο χειρουργείο πραγματοποιείται είτε διακολπικά είτε λαπαροσκοπικά.

Η λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της κυστεοκήλης ΧΩΡΙΣ τη χρήση πλέγματος αποτελεί την πιο σύγχρονη μέθοδο αντιμετώπισης της κυστεοκήλης. Συνδυάζει την ασφάλεια και τα εξαιρετικά αισθητικά αποτελέσματα της λαπαροσκόπησης με την αποφυγή χρήσης πλέγματος, η οποία συχνά είναι προβληματική λόγω του κινδύνου διάβρωσης του κολπικού τοιχώματος και προβολής του πλέγματος στον κόλπο.

Παράλληλα επιτυγχάνεται αντιμετώπιση της κυστεοκήλης χωρίς καν να πραγματοποιηθεί τομή στον κόλπο, κάτι που έχει τόσο ιατρικά (μείωση κινδύνου επιμόλυνσης, αποφυγή ουλών στο τοίχωμα του κόλπου, συνδυασμός της επέμβασης με άλλες λαπαροσκοπικές τεχνικές) όσο και λειτουργικά (καμία κολπική αιμορραγία, αποφυγή χρήσης ουροκαθετήρα κ

Λαπαροσκοπική θεραπεία κυστεοκύλης
Ioannis Raptis
Ο Ιωάννης Κ. Ράπτης είναι διαπιστευμένος ιατρός (τίτλος MICII) για την πραγματοποίηση λαπαροσκοπικών και υστεροσκοπικών επεμβάσεων μεγίστου βαθμού δυσκολίας από την Γερμανική Εταιρεία Γυναικολογικής Ενδοσκόπησης (AGE). Επίσης είναι πιστοποιημένος (τίτλος AGUB I) για την διάγνωση και αντιμετώπιση (συντηρητική και χειρουργική) σύνθετων ουρογυναικολογικών παθήσεων (ακράτεια ούρων, πρόπτωση) και παθολογιών του πυελικού εδάφους. Γερμανική Εταιρεία Ουρογυναικολογίας και Πλαστικής Επανόρθωσης Πυελικού Εδάφους (AGUB).