Διαταραχές που σχετίζονται με την εμφάνιση υπέρτασης στην κύηση εμφανίζονται στο 5-7% συνόλου των εγκυμοσυνών. Αυτές είναι:
- Η υπέρταση κύησης
- Η προεκλαμψία (υπέρταση και λεύκωμα στα ούρα)
- Η εκλαμψία (προεκλαμψία με σπασμούς)
- Σύνδρομο HELLP (αιμόλυση, αυξημένα ηπατικά ένυζμα, χαμηλά αιμοπετάλια)
Το αίτιο των υπερτασικών διαταραχών της κύησης δεν έχει πλήρως αποδιασαφηνιστεί. Σε κάθε περίπτωση κεντρικό ρόλο στην εμφάνιση της ασθένειας παίζει η προβληματική εμφύτευση του πλακούντα στο τοίχωμα της μήτρας κατά το πρώτο μισό της εγκυμοσύνης.
Τα συμπτώματα των υπερτασικών διαταραχών της κύησης περιλαμβάνουν εκτός από την υψηλή πίεση (μεγαλύτερη ή ίση 140 / 90 mmHg) την αυξημένη αποβολή λευκώματος μέσω των ούρων, τα οιδήματα κυρίως στα χέρια, στα πόδια αλλά και στο πρόσωπο, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις που παραμένουν χωρίς θεραπεία μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα όπως ο επιγάστριος (στο πάνω μέρος της κοιλιάς) πόνος, ζαλάδες, εμετοί, πονοκέφαλοι και διαταραχές της όρασης και σε ακραίες περιπτώσεις σπασμοί ή κώμα.
Παράλληλα συχνά παρατηρείται ενδομήτρια καθυστέρηση ανάπτυξης του εμβρύου λόγω της προβληματικής λειτουργίας του πλακούντα.
Έτσι η ασθένεια είναι δυνητικά επικίνδυνη τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο.
Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει την χορήγηση αντιυπερτασικών φαρμάκων για την αποφυγή εμφάνισης επιπλοκών στη μητέρα χωρίς ωστόσο αυτά να μπορούν να αποτρέψουν ενδεχόμενη επιδείνωση της ασθένειας. Σημαντική θέση στον έλεγχο της ασθένειας κατέχει η χορήγηση μαγνησίου.
Δυστυχώς λίγες ασθενείς γνωρίζουν πως στο 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης υπάρχει ασφαλής τρόπος υπολογισμού της πιθανότητας εμφάνισης της ασθένειας, με αποτέλεσμα να μπορούμε να επέμβουμε εγκαίρως θεραπευτικά για την πρόληψη της νόσου αλλά και να εντοπίσουμε τις εγκύους εκείνες που μπορούν να επωφεληθούν από μία πιο εντατική παρακολούθηση της εγκυμοσύνης.
Το Screening Προεκλαμψίας είναι μια νέα ειδική, μη επεμβατική εξέταση, με την οποία μπορούμε να προσδιορίσουμε πολύ νωρίς στην εγκυμοσύνη εάν μια έγκυος εμφανίζει υψηλή πιθανότητα εμφάνισης προεκλαμψίας.
Ένα ειδικό πρόγραμμα συνδυάζει τα χαρακτηριστικά και την αρτηριακή πίεση της μητέρας με την εξέταση Doppler των μητριαίων αγγείων της εγκύου καθώς επίσης και με την τιμή δύο παραγόντων στο αίμα της (PAPP-A, PlGF) προκειμένου να υπολογίσει την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου.
Εάν η πιθανότητα αυτή είναι υψηλή ακολουθεί θεραπεία με λήψη ασπιρίνης καθημερινά προκειμένου να μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος εμφάνισης της ασθένειας ενώ ακολουθεί εντατικότερος έλεγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος επιπλοκών για την εγκυμονούσα και το παιδί της.