patient communicating with gynecologist during pri 2023 11 27 05 23 12 utc
  • 4
drraptis cv image

Ο Ιωάννης Ράπτης υπήρξε επικεφαλής του κέντρου δυσπλασίας τραχήλου και κολποσκόπησης, του ακαδημαϊκού νοσοκομείου AKH Hagen, Γερμανίας. Είναι πιστοποιημένος ιατρός για την πραγματοποίηση κολποσκόπησης και αντιμετώπιση της τραχηλικής δυσπλασίας από την Γερμανική Εταιρεία Κολποσκόπησης και Δυσπλασίας Τραχήλου (AGCPC). Βιογραφικό ιατρού >

drraptis cv image

Ο Ιωάννης Ράπτης υπήρξε επικεφαλής του κέντρου δυσπλασίας τραχήλου και κολποσκόπησης, του ακαδημαϊκού νοσοκομείου AKH Hagen, Γερμανίας. Είναι πιστοποιημένος ιατρός για την πραγματοποίηση κολποσκόπησης και αντιμετώπιση της τραχηλικής δυσπλασίας από την Γερμανική Εταιρεία Κολποσκόπησης και Δυσπλασίας Τραχήλου (AGCPC). Βιογραφικό ιατρού >


Η κολποσκόπηση είναι μία εξειδικευμένη και ανώδυνη εξέταση, κατά την οποία με τη βοήθεια μιας ειδικής κάμερας εξετάζεται υπό μεγάλη μεγέθυνση η περιοχή του τραχήλου της μήτρας. Σκοπός της εξέτασης είναι η ανίχνευση προκαρκινικών αλλοιώσεων, οι οποίες προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV και οι οποίες δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι.

Πότε είναι αναγκαία η κολποσκόπηση;

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως η κολποσκόπηση δεν αποτελεί μία εξέταση ρουτίνας. Είναι μία εξειδικευμένη ιατρική πράξη, η οποία πραγματοποιείται όταν:

  • Το τεστ Παπ θέτει την υποψία ύπαρξης σημαντικής παθολογίας στον τράχηλο της μήτρας
  • Το τεστ HPV είναι θετικό
  • Ο γυναικολόγος διακρίνει κάποια ανωμαλία στον τράχηλο της μήτρας κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης
  • Η ασθενής είναι ανοσοκατεσταλμένη και στα πλαίσια πρόληψης του καρκίνου τραχήλου μήτρας (σε περιπτώσεις ανοσοκαταστολής το τεστ Παπ και το τεστ HPV δεν είναι αρκετά)

Πώς γίνεται η κολποσκόπηση;

gynecologist with patient in the office 2023 11 27 05 19 35 utc

Κατά την εξέταση η ασθενής φορώντας ειδική εξεταστική ρόμπα ξαπλώνει στην ειδική πολυθρόνα με υποστήριξη των ποδιών της προκειμένου ο γιατρός να έχει πρόσβαση στον κόλπο. Ο γυναικολόγος τοποθετεί κολπικά έναν μικρό κολποδιαστολέα ώστε να αποκαλυφθεί ο τράχηλος. Στη συνέχεια εφαρμόζει με μία ειδική μπατονέτα ειδικό υγρό στην επιφάνεια του τραχήλου, το οποίο αναδεικνύει καλύτερα πιθανές βλάβες. Με το κολποσκόπιο να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την είσοδο του κόλπου, ο γυναικολόγος αναγνωρίζει ενδεχόμενες αλλοιώσεις και τις φωτογραφίζει με κάμερα υψηλής ευκρίνειας. Η ασθενής έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί ζωντανά την εξέταση από ξεχωριστή οθόνη.

Εάν ο γιατρός θεωρήσει πως η πιθανότητα ύπαρξης βλάβης υψηλού βαθμού είναι μεγάλη τότε ενδέχεται να λάβει δείγμα (μικροβιοψία) από την περιοχή για επιβεβαίωση ή αποκλεισμό της διάγνωσης. 

Η διαδικασία της κολποσκόπησης διαρκεί περίπου 10 λεπτά και όταν αυτή πραγματοποιείται με σωστό τρόπο είναι εντελώς ανώδυνη.

Ποια είναι η σωστή προετοιμασία για μια κολποσκόπηση;

Για την πραγματοποίηση της εξέτασης δεν χρειάζεται κάποια ειδική προετοιμασία. Παλαιότερες συστάσεις για αποχή από τη σεξουαλική επαφή, διακοπή ενδεχόμενων κολπικών φαρμακευτικών θεραπειών ή μη χρήση ταμπόν θεωρούνται πλέον παρωχημένες, χάρις στη διαγνωστική ακρίβεια των σύγχρονων κολποσκοπίων.

Τι θα πρέπει να προσέξει μια γυναίκα μετά την κολποσκόπηση;

female blonde consults a young woman in an ultraso 2023 11 27 05 05 00 utc

Εάν δεν πραγματοποιηθεί λήψη βιοψίας μετά την εξέταση δεν παρατηρούνται εκκρίσεις, ούτε υπάρχει κάποιος περιορισμός σχετικά με σεξουαλική επαφή, κολπικές θεραπείες και χρήση ταμπόν.

Σε περίπτωση βιοψίας η ασθενής ενδέχεται να παρατηρήσει ροζ εκκρίσεις το πρώτο 24ωρο μετά την εξέταση, ενώ σεξουαλική επαφή, κολπικές θεραπείες και ταμπόν θα πρέπει να αποφευχθούν για τις επόμενες 3-4 μέρες.

Μπορεί η κολποσκόπηση να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Τόσο η εξέταση όσο και η λήψη βιοψίας μπορούν να πραγματοποιηθούν με απόλυτη ασφάλεια και κατά διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ιδανική χρονική στιγμή αποτελεί η 18η-19η εβδομάδα.

Μπορεί οποιοσδήποτε γιατρός να πραγματοποιήσει κολποσκόπηση;

Η πραγματοποίηση της εξέτασης από γυναικολόγους χωρίς την απαραίτητη εξειδίκευση ενέχει δύο βασικούς κινδύνους. Ο πρώτος είναι να μην διαγνωστεί μια υπαρκτή βλάβη και συνεπώς να εκτεθεί η ασθενής σε κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Ο δεύτερος αφορά την πιθανότητα ο γυναικολόγος να διαγνώσει την ύπαρξη νόσου σε εντελώς υγιείς γυναίκες, με αποτέλεσμα αυτές να υποβληθούν σε άσκοπες θεραπείες με ενδεχόμενες επιπτώσεις για την υγεία τους.

Η κολποσκόπηση αποτελεί για τον λόγο αυτό εξειδικευμένη ιατρική πράξη, η οποία οφείλει να πραγματοποιείται ΜΟΝΟ από γιατρούς με την κατάλληλη εκπαίδευση και την απαραίτητη πιστοποίηση.

Ioannis Raptis

Με την εγγύηση της Γερμανικής Εταιρείας Κολποσκόπησης και Δυσπλασίας Τραχήλου (AGCPC).