ypogonimotita laparoskopisi
  • 571

Δεν είναι λίγες οι φορές που η επιθυμία ενός ζευγαριού για τεκνοποίηση παραμένει ανεκπλήρωτη, παρ’όλο που τα κλινικοεργαστηριακά ευρήματα είναι φυσιολογικά και δεν εντοπίζεται κάποιος συγκεκριμένος αιτιολογικός παράγοντας. Στις περιπτώσεις αυτές μιλάμε για υπογονιμότητα αγνώστου αιτιολογίας.

Σύμφωνα με τις έρευνες η λαπαροσκόπηση μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην προσπάθεια των ζευγαριών αυτών να τεκνοποιήσουν.

Στο άρθρο αυτό απαντούμε στις συχνότερες απορίες, οι οποίες σχετίζονται με το θέμα.

Πότε ένα ζευγάρι θεωρείται υπογόνιμο;

Ως υπογονιμότητα ορίζεται η αδυναμία ενός ζευγαριού να επιτύχει εγκυμοσύνη μέσα σε ένα χρονικό διάστημα 12 μηνών ελεύθερων και τακτικών (2-3 την εβδομάδα) επαφών.

Πότε η υπογονιμότητα θεωρείται ανεξήγητη και πόσο συχνά εμφανίζεται;

Όταν όλα τα κλινικοεργαστηριακά ευρήματα κατά τη διερεύνηση του ζευγαριού είναι φυσιολογικά και με τις κλασσικές εξετάσεις δεν εντοπίζεται κάποιος συγκεκριμένος αιτιολογικός παράγοντας μιλάμε για υπογονιμότητα αγνώστου αιτολογίας.

Η ανεξήγητη υπογονιμότητα αφορά περίπου τα μισά υπογόνιμα ζευγάρια, τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν όχι μόνο το πρόβλημα της μη τεκνοποίησης αλλά και τη ψυχολογική επιβάρυνση της μη ανεύρεσης της αιτίας του προβλήματος.

Υπάρχει πιθανότητα να υπάρχουν παθολογίες, οι οποίες δεν φαίνονται με τις κλασσικές εξετάσεις;

Η απάντηση είναι ναι.

Τελευταίες μελέτες αναφέρουν πως στο 80% περίπου των γυναικών με ανεξήγητη υπογονιμότητα υποβόσκουν παθολογίες, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη γονιμότητα και οι οποίες δεν ανιχνεύονται με τις κλασσικές εξετάσεις ή ανιχνεύονται αλλά αντιμετωπίζονται ελλιπώς.

Προβλήματα όπως η ενδομητρίωση, οι χρόνιες υποκλινικές (χωρίς συμπτώματα) κοιλιακές φλεγμονές, οι κοιλιακές συμφύσεις και το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών αποτελούν σημαντικούς επιβαρυντικούς παράγοντες για τη γονιμότητα μιας γυναίκας.

Τι είναι η λαπαροσκόπηση;

Λαπαροσκόπηση ονομάζεται η επισκόπηση μέσω πολύ μικρών οπών και με τη βοήθεια ειδικής κάμερας του εσωτερικού της κοιλιάς.

Με τη λαπαροσκόπηση δίνεται η δυνατότητα να παρατηρήσουμε άμεσα όλα εκείνα τα όργανα και τις δομές που συμμετέχουν στην διαδικασία της γονιμοποίησης, να ελέγξουμε τη διαβατότητά τους, να εξετάσουμε τη σύστασή τους και ταυτόχρονα να εντοπίσουμε και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και με ακρίβεια προβλήματα που ενδεχομένως διαπιστωθούν.

Η διαδικασία είναι απόλυτα ασφαλής, ανώδυνη, διαρκεί λίγα λεπτά της ώρας και η ασθενής επιστρέφει σπίτι της την ίδια ημέρα.

Τι γίνεται στην περίπτωση που ανευρεθεί κάποια παθολογία;

Με τη λαπαροσκόπηση αντιμετωπίζουμε κάθε επιβαρυντικό παράγοντα, ο οποίος θα μπορούσε να επηρεάσει την ικανότητα μιας γυναίκας να τεκνοποιήσει. Με ασφάλεια, απόλυτη ακρίβεια και ανώδυνα καταφέρνουμε να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε παθολογία του γεννητικού συστήματος.

Ποια είναι η πιθανότητα ένα ζευγάρι με ανεξήγητη υπογονιμότητα να καταφέρει να κάνει παιδί μετά από μία λαπαροσκόπηση;

Με τη λαπαροσκοπική διάγνωση και θεραπεία επιβαρυντικών παραγόντων του γεννητικού συστήματος καταφέρνουμε να αυξήσουμε την πιθανότητα τεκνοποίησης τόσο των ζευγαριών που θα συνεχίσουν να προσπαθούν με φυσιολογικές επαφές όσο και εκείνων που θα υποβληθούν σε κάποια θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Οι μελέτες δείχνουν πως μετά από μία λαπαροσκόπηση το 75% των ζευγαριών με υπογονιμότητα αγνώστου αιτολογίας καταφέρνει να τεκνοποιήσει είτε φυσιολογικά (το 1/3) είτε με διαδικασίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (τα 2/3).

Συνεπώς κάθε γυναίκα με υπογονιμότητα αγνώστου αιτιολογίας θα πρέπει να υποβάλλεται σε διαγνωστική λαπαροσκόπηση;

Η απάντηση είναι όχι. Ο υπεύθυνος ειδικός γυναικολόγος είναι αυτός που θα καθορίσει την αναγκαιότητα του επεμβατικού ελέγχου.

Μέσω της λήψης ακριβούς ιστορικού και της επιμελούς εξέτασης της ασθενούς θα προσδιορίσει αν υπάρχει αυξημένη πιθανότητα ύπαρξης ενδοκοιλιακής παθολογίας, η οποία υποβόσκει και η οποία θα μπορούσε να ανευρεθεί και να θεραπευτεί με τη βοήθεια της λαπαροσκόπησης.

Ioannis Raptis

Ο Ιωάννης Κ. Ράπτης είναι διαπιστευμένος ιατρός (τίτλος MIC II) για την πραγματοποίηση λαπαροσκοπικών και υστεροσκοπικών επεμβάσεων μεγίστου βαθμού δυσκολίας από την Γερμανική Εταιρεία Γυναικολογικής Ενδοσκόπησης (AGE). Η αντιμετώπιση των προβλημάτων υπογονιμότητας πραγματοποιείται με βάση τις επίσημες οδηγίες της ¨Ορμονικής Σχολής της Φρανκφούρτης, Γερμανία¨ - ¨Frankfurter Hormonschule¨.