Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ) είναι η πιο συχνή ορμονική διαταραχή των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας.

Οι ανωμαλίες της περιόδου (καθυστερήσεις ή ακόμη και απουσία αυτής), η έντονη τριχοφυΐα και το λιπαρό δέρμα με ακμή αποτελούν τα βασικά συμπτώματα που ταλαιπωρούν τις γυναίκες με τη διαταραχή.

Επίσης το ΣΠΩ αποτελεί πολύ συχνά αιτία υπογονιμότητας αφού όσο πιο σπάνιες είναι οι ωορρηξίες τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες φυσιολογικής σύλληψης.

Τα ακριβή αίτια του συνδρόμου δεν είναι γνωστά. Ωστόσο φαίνεται πως μεταβολικοί (προβληματικός μεταβολισμός της ινσουλίνης), γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο.

Η διάγνωση πραγματοποιείται μέσω της λήψης ενός καλού ιστορικού από την ασθενή, το οποίο αναδεικνύει τις τυπικές διαταραχές της περιόδου, ενισχύεται από την παρουσία πολλών μικρών κυστιδίων στον υπερηχογραφικό έλεγχο των ωοθηκών και οριστικοποιείται με τις χαρακτηριστικές ορμονικές μεταβολές που παρατηρούνται σε μία απλή εξέταση αίματος.

Η θεραπεία του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό  από το αν η γυναίκα έχει άμεση επιθυμία τεκνοποίησης ή όχι.  Για τη θεραπεία των διαταραχών της περιόδου η απώλεια βάρους και η αερόβια άσκηση παίζουν αποφασιστικό ρόλο. Παράλληλα ειδικά αντισυλληπτικά χάπια τελευταίας γενιάς αποτελούν εξαιρετική λύση για την ρύθμιση του κύκλου αλλά και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Σε γυναίκες με άμεση επιθυμία τεκνοποίησης νεότερα φάρμακα ρύθμισης του σακχάρου του αίματος χρησιμοποιούνται για την επίτευξη σταθερών ωορρηξιών. Παράλληλα σύγχρονα σκευάσματα μπορούν να διεγείρουν τις ωοθήκες προκειμένου αυτές να παράγουν ωάρια με ασφάλεια, χωρίς τις ανεπιθύμητες ενέργειες παλαιότερων σκευασμάτων (π.χ. κλομιφαίνη). Σε σπάνιες περιπτώσεις που τα συμπτώματα επιμένουν μπορεί να απαιτηθεί ενδοσκοπική (λαπαροσκοπική) επέμβαση για την μείωση του αριθμού των κυστιδίων των ωοθηκών. Και εδώ σύγχρονες εκδοχές της επέμβασης (π.χ. μέθοδος LEROS) εξασφαλίζουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και μικρότερο τραυματισμό φυσιολογικών ιστών σε σχέση με το παρελθόν.

Θεραπεία συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών
Ioannis Raptis
Στο ιατρείο του Ι. Κ. Ράπτη η αντιμετώπιση των ορμονικών διαταραχών των ασθενών πραγματοποιείται με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της ¨Ορμονικής Σχολής της Φρανκφούρτης, Γερμανία¨ – ¨Frankfurter Hormonschule¨.