Γόνιμες μέρες & Ωορρηξία - Μάθε τα πάντα
  • 11
drraptis cv image

Στο ιατρείο του Ιωάννη Ράπτη τα προβλήματα υπογονιμότητας αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της “Γερμανικής Εταιρείας Μαιευτικής και Γυναικολογίας” (DGGG) και της “Ορμονικής Σχολής της Φρανκφούρτης, Γερμανία” (Frankfurter Hormonschule). Βιογραφικό ιατρού >>

drraptis cv image

Στο ιατρείο του Ιωάννη Ράπτη τα προβλήματα υπογονιμότητας αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της “Γερμανικής Εταιρείας Μαιευτικής και Γυναικολογίας” (DGGG) και της “Ορμονικής Σχολής της Φρανκφούρτης, Γερμανία” (Frankfurter Hormonschule). Βιογραφικό ιατρού >>


Δεδομένης της συνεχούς παραγωγής σπερματοζωαρίων ο άνδρας καθίσταται ικανός να γονιμοποιήσει οποιαδήποτε στιγμή. Από την άλλη μία γυναίκα καθίσταται γόνιμη μόνο ορισμένες ημέρες του μήνα, τις «γόνιμες ημέρες», οι οποίες περιλαμβάνουν το χρονικό διάστημα λίγο πριν και λίγο μετά την ωορρηξία της.

Σε αντίθεση με τη συνεχή παραγωγή σπερματοζωαρίων από τον άνδρα, η γυναίκα γεννιέται με έναν συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων στις ωοθήκες της, τα οποία οποία δεν ανανεώνονται. 

Για την επίτευξη εγκυμοσύνης πρέπει τα σπερματοζωάρια του άντρα να συναντήσουν το ωάριο της γυναίκας, συνεπώς η σεξουαλική επαφή θα πρέπει να συμβεί κατά τις ημέρες της ωορρηξίας.

Η ωορρηξία σηματοδοτεί την απομάκρυνση του ώριμου ωαρίου από την ωοθήκη, όπου αναπτύχθηκε και την αρχή της κίνησης του εντός της σάλπιγγας. Κατά τις επόμενες 24 ώρες το ωάριο μπορεί να γονιμοποιηθεί.

Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε λεπτομερώς τη διαδικασία της ωορρηξίας και τον υπολογισμό των γόνιμων ημερών, με σκοπό την ευκολότερη και ταχύτερη επίτευξη εγκυμοσύνης.

Τι είναι η ωορρηξία;

Ωορρηξία ονομάζεται η απελευθέρωση ενός ώριμου ωαρίου από μια ωοθήκη ως αποτέλεσμα ορμονικών αλλαγών, οι οποίες λαμβάνουν χώρα στον οργανισμό μιας γυναίκας. Συνήθως συμβαίνει μία φορά σε κάθε έμμηνο κύκλο.

Ωορηξία

Παράλληλα, όταν πλησιάζει η ωορρηξία παράγονται αυξανόμενες ποσότητες οιστραδιόλης, η οποία προκαλεί πάχυνση του εσωτερικού στρώματος της κοιλότητας της μήτρας (ενδομήτριο), βοηθώντας στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικού για την εμφύτευση του εμβρύου.

24-36 ώρες πριν την ωορρηξία παρατηρείται ξαφνική αύξηση μιας ορμόνης, της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH). Η ουσία αυτή είναι που ανιχνεύουν τα τεστ ωορρηξίας για να προσδιορίσουν την επερχόμενη ωορρηξία.

Η ωορρηξία πραγματοποιείται περίπου 14 μέρες πριν την έναρξη της επόμενης περιόδου.

Η γονιμοποίηση του ωαρίου μπορεί να γίνει μόνο έως 24 ώρες μετά την ωορρηξία. Αν δεν επιτευχθεί γονιμοποίηση το εσωτερικό στρώμα της μήτρας θα αποβληθεί μαζί με το ωάριο ως περίοδος, σηματοδοτώντας την έναρξη του επόμενου έμμηνου κύκλου.

Σημάδια ωορρηξίας

Τα σημάδια της ωορρηξίας είναι αναγνωρίσιμα από αρκετές γυναίκες, ωστόσο όχι από όλες. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Αύξηση κολπικών εκκρίσεων
  • Αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος
  • Ευαισθησία στο στήθος
  • Ελαφρύ πρήξιμο στον κόλπο
  • Ήπιο κοιλιακό άλγος
  • Αυξημένη σεξουαλική επιθυμία

Διαφορά μεταξύ ωορρηξίας και γόνιμων ημερών

Μπορεί η διάρκεια ζωής ενός ωαρίου να είναι μόνο 24 ώρες, το σπερματοζωάριο όμως μπορεί να επιβιώσει έως και 5 ημέρες μέσα στο γυναικείο σώμα. Επομένως ένα ζευγάρι έχει τη δυνατότητα σύλληψης ακόμη και αν έρθει σε επαφή μέχρι και 5 ημέρες πριν την ωορρηξία.

Λαμβάνοντας υπόψη τη διάρκεια ζωής του σπέρματος αλλά και του ωαρίου αντιλαμβανόμαστε πως προκύπτει ένα «παράθυρο γονιμότητας» περίπου 6 ημερών σε κάθε κύκλο.

Το χρονικό αυτό παράθυρο συνιστά τις «γόνιμες ημέρες», κατά τις οποίες μία γυναίκα μπορεί να συλλάβει εάν υπάρξει σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις.

Πότε είναι οι γόνιμες μέρες

Οι γόνιμες μέρες διαφοροποιούνται αναλόγως του έμμηνου κύκλου κάθε γυναίκας. Ωστόσο ακόμη και στην ίδια γυναίκα μπορεί να παρατηρούνται μικρές μεταβολές των γόνιμων ημερών από κύκλο σε κύκλο.

Σύμφωνα με όσα αναφέραμε παραπάνω, εάν καταφέρουμε να προσδιορίσουμε την ημέρα της ωορρηξίας μπορούμε εύκολα να υπολογίσουμε και τις υπόλοιπες γόνιμες μέρες του κύκλου.

Γόνιμες μέρες υπολογισμός

Γόνιμες μέρες υπολογισμός

Όπως είδαμε, η ωορρηξία συνήθως συμβαίνει 14 μέρες πριν την αναμενόμενη περίοδο.

Συνεπώς, σε μια γυναίκα με σταθερό κύκλο 28 ημερών, η ωορρηξία συμβαίνει κοντά στη 14η ημέρα του κύκλου (Διευκρινίζουμε πως πρώτη μέρα του κύκλου θεωρείται η πρώτη μέρα περιόδου και ως πρώτη μέρα περιόδου θεωρούμε την ημέρα εμφάνισης ζωηρού κόκκινου αίματος).

Ωστόσο δεν έχουν όλες οι γυναίκες κύκλο 28 ημερών. Σε αυτή την περίπτωση η ημέρα ωορρηξίας και κατ’ επέκταση οι γόνιμες μέρες μεταβάλλονται ανάλογα.

Ενδεικτικά, ο υπολογισμός των γόνιμων ημερών σας ανάλογα με τον κύκλο σας, μπορεί να γίνει ως εξής:

Κύκλος (Ημέρες)Ημέρα κύκλου που πιθανολογείται ωοθυλακιορρηξίαΓόνιμες μέρες του κύκλου
24106-11
25117-12
26128-13
27139-14
281410-15
291511-16
301612-17
311713-18
321814-19

Άλλοι τρόποι υπολογισμού της ημέρας ωορρηξίας

Ο καθορισμός της ημέρας ωορρηξίας δεν είναι πάντα κάτι απλό, ειδικά εάν ο κύκλος της γυναίκας δεν είναι σταθερός.

Οι πιο συνήθεις τρόποι προσδιορισμού του χρονικού σημείου της ωορρηξίας είναι οι εξής:

  • Ειδικά τεστ ωορρηξίας, τα οποία εντοπίζουν την αύξηση της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH).
  • Κολπικό υπερηχογράφημα (monitoring κύκλου) στον γυναικολόγο. 
  • Παρακολούθηση της θερμοκρασίας σώματος, καθώς συνήθως 1-2 μέρες πριν την ωορρηξία, η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει κατά λίγα δέκατα.

Συχνές ερωτήσεις

1. Πόσο συχνές πρέπει να είναι οι επαφές κατά τη διάρκεια των γόνιμων ημερών;

Σε γενικές γραμμές 2-3 σεξουαλικές επαφές την εβδομάδα θεωρούνται ικανοποιητικές για ένα ζευγάρι, το οποίο προσπαθεί να συλλάβει. Συνεπώς κατά τις γόνιμες ημέρες επαφές, οι οποίες επαναλαμβάνονται κάθε 2η-3η μέρα θεωρούνται αρκετές.

2. Ποια είναι η πιθανότητα σύλληψης κατά τις γόνιμες μέρες;

Όσο πιο κοντά στην ωορρηξία λαμβάνει χώρα μία σεξουαλική επαφή τόσο αυξάνει η πιθανότητα εγκυμοσύνης.

Εάν μια γυναίκα έχει επαφή 6 ή περισσότερες ημέρες πριν από την ωορρηξία της, η πιθανότητα να μείνει έγκυος είναι σχεδόν μηδενική.

Εάν έχει επαφή 5 ημέρες πριν από την ωορρηξία της, η πιθανότητα εγκυμοσύνης είναι περίπου 10%.

Αν έχει επαφή την ημέρα της ωορρηξίας, η πιθανότητα να μείνει έγκυος είναι περίπου 30%.  

Βασικός παράγοντας, ο οποίος μπορεί να μεταβάλλει σημαντικά τις παραπάνω πιθανότητες είναι η ηλικία της ασθενούς. Στατιστικά από την ηλικία των 35 ετών και μετά οι παραπάνω πιθανότητες φθίνουν σημαντικά.

3. Ποιες καταστάσεις είναι πιθανό να προκαλέσουν διαταραχή στην ωορρηξία;

Οι συνηθέστερες καταστάσεις, οι οποίες μπορεί να επηρεάζουν την εμφάνιση ωορρηξίας είναι οι εξής:

• Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών
• Στρες
• Ηλικία
• Παχυσαρκία
• Κάπνισμα
• Χειρουργικές επεμβάσεις ωοθηκών
Κύστες ωοθηκών
Ενδομητρίωση

Σχετικά Videos