Η κολπική ξηρότητα στην εμμηνόπαυση είναι ένα πρόβλημα, που απασχολεί χιλιάδες γυναίκες, ωστόσο  λίγες είναι αυτές, οι οποίες αναζητούν τη βοήθεια ειδικού. Η συσχέτιση του προβλήματος με τη σεξουαλική ζωή των γυναικών, το καθιστά αδικαιολογήτως θέμα ταμπού. Παράλληλα λίγες ασθενείς γνωρίζουν πως η θεραπεία συνήθως είναι απλή και εξαιρετικά αποτελεσματική.

Τα τυπικά συμπτώματα της κολπικής ξηρότητας είναι πόνος στη σεξουαλική επαφή, αίσθημα καυσού, ερεθισμός και φαγούρα στην περιοχή του αιδοίου και μέσα στον κόλπο, τσούξιμο κατά την ούρηση καθώς επίσης και μικρές αιμορραγίες στην σεξουαλική επαφή. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι φορές που η επαφή καθίσταται τόσο επώδυνη ώστε οι γυναίκες να απέχουν ολοκληρωτικά από τις σεξουαλικές τους δραστηριότητες.

Πολύ συχνά για τη θεραπεία της κολπικής ατροφίας και της ξηρότητας που αυτή προκαλεί χρησιμοποιούνται μη φαρμακευτικά σκευάσματα, όπως φυτικά δισκία, κρέμες και λιπαντικά. Τις περισσότερες ωστόσο φορές τα μέτρα αυτά είναι ελάχιστα αποτελεσματικά με αποτέλεσμα να μη δίνουν λύση στον πρόβλημα των ασθενών.

Η τοπική ορμονική θεραπεία εμφανίζει εξαιρετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της κολπικής ατροφίας και συμβάλλει στην αντιμετώπιση  και άλλων καταστάσεων που ενδεχομένως συνυπάρχουν, όπως η ακράτεια ούρων και η συχνοουρία που οφείλεται σε υπερευαισθησία της ουροδόχου κύστης.

Σε κάθε περίπτωση η εξατομίκευση της θεραπείας και η προσαρμογή της στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες της κάθε ασθενούς αποτελεί εγγύηση αποτελεσματικότητας αλλά και ασφάλειας.

Κολπική ξηρότητα μετά την εμμηνόπαυση
Ioannis Raptis
Στο ιατρείο του Ι. Κ. Ράπτη η αντιμετώπιση των ορμονικών διαταραχών των ασθενών πραγματοποιείται με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της ¨Ορμονικής Σχολής της Φρανκφούρτης, Γερμανία¨ – ¨Frankfurter Hormonschule¨.