antisiliptika hapi epomenis meras 1
  • 4

Η συχνά ελλιπής κατάρτιση επαγγελματιών υγείας σε θέματα σύγχρονης ενδοκρινολογίας και η ατεκμηρίωτη δαιμονοποίηση της χρήσης ορμονικών σκευασμάτων αποτελούν ένα συχνό φαινόμενο.

Η διαρκώς μειούμενη περιεκτικότητα των δισκίων σε δραστική ουσία και η χρήση απόλυτα βιοσυμβατών ορμονών έχει καταστήσει τη χρήση τους εξαιρετικά ασφαλή, γεγονός, το οποίο επιβεβαιώνεται και από πλήθος ερευνών.

Για τον λόγο αυτό η λανθασμένη συμβουλευτική σε θέματα αντισύλληψης, η οποία βασίζεται σε παρωχημένα δεδομένα, στερεί από έναν σημαντικό αριθμό γυναικών τη δυνατότητα χρήσης ασφαλών σκευασμάτων τακτικής και επείγουσας αντισύλληψης για ιατρικούς και κοινωνικούς σκοπούς.

Ακολούθως καταρρίπτουμε τους πιο γνωστούς μύθους γύρω από τα σκευάσματα αυτά:

1. Πρέπει να γίνεται διάλειμμα στη λήψη των αντισυλληπτικών.

Ακόμη και στις μέρες μας αποτελεί συνήθη τακτική, να συστήνεται η τριμηνιαία ή εξαμηνιαία διακοπή λήψης των αντισυλληπτικών χαπιών μετά από μια περίοδο συνεχόμενης λήψης τους.

Ωστόσο καμία έρευνα δεν υποστηρίζει την παραπάνω τακτική. Η συνεχόμενη χρήση αντισυλληπτικών δισκίων ΔΕΝ έχει συσχετιστεί με κάποια αρνητική επίδραση στην υγεία των γυναικών.

2. Τα αντισυλληπτικά δισκία και το ¨χάπι της επόμενης μέρας¨ μπορούν να προκαλέσουν υπογονιμότητα.

Δεν υπάρχει καμία έρευνα, η οποία να υποστηρίζει τα παραπάνω. Τόσο τα αντισυλληπτικά χάπια όσο και το ¨χάπι της επόμενης μέρας¨ μπορούν με την κατάλληλη ένδειξη και την επαρκή παρακολούθηση να χρησιμοποιηθούν με απόλυτη ασφάλεια, χωρίς την παραμικρή επίδραση στη γονιμότητα μιας γυναίκας.

3. Τα αντισυλληπτικά αυξάνουν την πιθανότητα καρκίνου.

Σύμφωνα με έρευνες φαίνεται πως η μακρά χρήση αντισυλληπτικών ίσως σχετίζεται με μικρή αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου μαστού σε ορισμένες γυναίκες.

Την ίδια ωστόσο στιγμή η λήψη τους προστατεύει από την εμφάνιση καρκίνου του ενδομητρίου, των ωοθηκών, του εντέρου, του λεμφικού και του αιμοποιητικού.

Το συνολικό ισοζύγιο νόσησης από οποιαδήποτε κακοήθεια είναι ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ θετικό για τις ασθενείς.

4. Τα αντισυλληπτικά προκαλούν αύξηση του βάρους.

Πολλαπλές έρευνες έχουν απορρίψει την συσχέτιση της λήψης αντισυλληπτικών δισκίων με την αύξηση του σωματικού βάρους. Το τελευταίο δεν θα πρέπει να συγχέεται με τα οιδήματα, τα οποία είναι δυνατόν να παρατηρηθούν σε ορισμένες περιπτώσεις.

5. Οι κύστες ωοθηκών μπορούν να φύγουν με χορήγηση αντισυλληπτικών.

Οι κύστες των ωοθηκών αποτελούν ένα συχνό πρόβλημα των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Δεν είναι λίγες οι φορές που για τη θεραπεία τους χρησιμοποιούνται αντισυλληπτικά δισκία, χωρίς ωστόσο η τακτική αυτή να έχει κάποιο ιατρικό όφελος.

Πολλαπλές έρευνες έχουν αποδείξει επανειλημμένα, πως οι περισσότερες κύστες ωοθηκών υποστρέφουν μόνες τους, χωρίς τη χρήση οποιουδήποτε ορμονικού σκευάσματος, ενώ όσες φορές αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί δεν έχει παρατηρηθεί ΚΑΜΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ του ποσοστού ή του χρόνου υποστροφής. Η όποια υποχώρηση των κύστεων ωοθήκης παρατηρείται με τη χρήση αντισυλληπτικών δισκίων είναι εντελώς συμπωματική.

6. Το ¨χάπι της επόμενης μέρας¨ είναι επικίνδυνο για την υγεία.

Το ¨χάπι της επόμενης μέρας¨ αποτελεί την πιο διάσημη μορφή επείγουσας αντισύλληψης και υπάρχει σε δύο βασικές εκδοχές.

Στην πρώτη εκδοχή του περιέχει μια συνθετική προγεστερόνη (Levonorgstrel), ανάλογη με αυτή που παράγει φυσιολογικά ο οργανισμός. Στην δεύτερη εκδοχή του περιέχει μία ουσία (Ulipristal acetate), η οποία δρα στους υποδοχείς της προγεστερόνης στον οργανισμό.

Και στις δύο περιπτώσεις η ασφάλεια των σκευασμάτων έχει τεκμηριωθεί από αναρίθμητες έρευνες. Η υπεύθυνη χρήση του δισκίου δεν ενέχει κινδύνους για την υγεία των γυναικών.

7. Υπάρχει όριο στις φορές που μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ¨χάπι της επόμενης μέρας.

Τέτοιο όριο δεν υφίσταται. Ωστόσο θα πρέπει να καταστεί σαφές, πως η ασφάλεια του συγκεκριμένου σκευάσματος έχει τεκμηριωθεί κατά τη χρήση του σε επείγουσες περιπτώσεις και όχι ως κανονική αντισύλληψη.

Ioannis Raptis

Στο ιατρείο του Ι. Κ. Ράπτη η μαιευτική-γυναικολογία, η οποία βασίζεται στα πιο νέα και τεκμηριωμένα ιατρικά δεδομένα (Evidence Based Medicine) και προσαρμόζεται στις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της κάθε ασθενούς αποτελεί βασική αρχή των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών. Η αντιμετώπιση των ορμονικών διαταραχών των ασθενών πραγματοποιείται με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της ¨Ορμονικής Σχολής της Φρανκφούρτης, Γερμανία¨ - ¨Frankfurter Hormonschule¨.