ginekologikes laparoskopikes epemvaseis xoris nosileia
  • 631

Στις μέρες μας η διαρκής εξέλιξη των ενδοσκοπικών (λαπαροσκοπικών και ρομποτικών) χειρουργικών μεθόδων σε συνδυασμό με τη χειρουργική εμπειρία πιστοποιημένων γυναικολόγων έχουν αλλάξει ριζικά το τοπίο των γυναικολογικών επεμβάσεων.

Πλέον ενδοσκοπικές επεμβάσεις αφαίρεσης κυστών, ινομυωμάτων ή της μήτρας μπορούν να πραγματοποιηθούν με μέγιστη αποτελεσματικότητα, απόλυτη ασφάλεια και ελάχιστη επιβάρυνση της ασθενούς

Ο συνδυασμός της χειρουργικής κατάρτισης του γυναικολόγου και του σύγχρονου υλικοτεχνικού εξοπλισμού της κλινικής δίνει τη δυνατότητα στις περισσότερες ασθενείς να επιστρέψουν σπίτι τους την ίδια ημέρα, αποφεύγοντας τη νοσηλεία.

Στο άρθρο αυτό απαντάμε στις πιο συχνές ερωτήσεις που αφορούν τις ενδοσκοπικές γυναικολογικές επεμβάσεις χωρίς νοσηλεία.

1. Ποιες επεμβάσεις μπορούν να συνοδευτούν με αυθημερόν εξιτήριο;

Θεωρητικά οποιαδήποτε ενδοσκοπική γυναικολογική επέμβαση ρουτίνας (αφαίρεση κύστης ωοθήκης, αφαίρεση ινομυωμάτων, υστερεκτομή κτλ.) μπορεί με τις κατάλληλες προϋποθέσεις να πραγματοποιηθεί χωρίς να απαιτείται η νοσηλεία της ασθενούς.

2. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις προκειμένου μία ασθενής να λάβει εξιτήριο την ίδια ημέρα;

Ο υπεύθυνος γυναικολόγος μπορεί να κρίνει αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για το αυθημερόν εξιτήριο των ασθενών. Σε γενικές γραμμές οι προϋποθέσεις αφορούν δύο τομείς.

Ο πρώτος έχει να κάνει με το επίπεδο των ιατρικών υπηρεσιών. Σε αυτόν περιλαμβάνονται κατά κύριο λόγο η χειρουργική κατάρτιση του γυναικολόγου και επιπλέον ο εξειδικευμένος υλικοτεχνικός εξοπλισμός της κλινικής και η δυνατότητα της από απόσταση υποστήριξης της ασθενούς στο άμεσο μετεγχειρητικό διάστημα.

Ο δεύτερος τομέας έχει να κάνει με το ιστορικό της ασθενούς και την έκβαση της επέμβασης. Σε αυτόν περιλαμβάνονται η απουσία σοβαρών υποκείμενων νοσημάτων (παχυσαρκία, λήψη αντιπηκτικών, ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης κτλ.) και ενδοεγχειρητικών επιπλοκών (τραυματισμοί, απώλεια αίματος, μεγάλη διάρκεια επέμβασης κτλ.).

3. Σε τι κατάσταση βρίσκεται η ασθενής κατά το εξιτήριο από την κλινική.

Μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης η ασθενής παραμένει στην κλινική για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 6 ωρών. Σε αυτό το χρονικό διάστημα εξασφαλίζεται η πλήρης ανάκαμψή της από την αναισθησία, αποκλείεται η ύπαρξη σημαντικών μετεγχειρητικών επιπλοκών, πιστοποιείται η αιμοδυναμική της σταθερότητα, χορηγείται ενδεχόμενη παυσίπονη θεραπεία και πραγματοποιείται η πρώτη λήψη τροφής και υγρών από το στόμα.

Η ασθενής επιστρέφει σπίτι της σε άριστη κλινική κατάσταση ενώ την επόμενη μέρα μπορεί να αναλάβει κανονικά τα καθήκοντά της.

4. Πόσο ασφαλής είναι η επιστροφή στο σπίτι τη μέρα της επέμβασης;

Εξαιρετικά ασφαλής. Πολυάριθμες διεθνείς μελέτες έχουν αποδείξει την ασφάλεια των γυναικολογικών ενδοσκοπικών επεμβάσεων χωρίς νοσηλεία.

Όλες συμφωνούν πως όταν αυτές πραγματοποιούνται από έμπειρους χειρουργούς, σε σύγχρονες κλινικές, αφορούν ασθενείς χωρίς βεβαρημένο ιστορικό, η ενδοεγχειρητική εξέλιξη είναι καλή και εξασφαλίζεται άμεσος δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ της ασθενούς και του γιατρού της τις πρώτες ώρες μετά την επέμβαση, τότε το εξιτήριο μπορεί να πραγματοποιηθεί άμεσα χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση της ασθενούς. Η πιθανότητα επιπλοκών δεν αυξάνεται και η συχνότητα επανεισαγωγής παραμένει εξαιρετικά μικρή.

5. Πως εξασφαλίζεται η ασφάλεια της ασθενούς τις πρώτες ώρες μετά το εξιτήριο;

O ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ της ασθενούς και του θεράποντα ιατρού κατά τη διάρκεια του άμεσου μετεγχειρητικού διαστήματος αποτελεί εγγύηση ασφάλειας για το άμεσο μετεγχειρητικό διάστημα.

Η διαπίστωση της γενικής καλής κατάστασης της ασθενούς, η καθοδήγησή της σε θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση ενδεχόμενων ελαφριών ενοχλήσεων και η άμεση διαθεσιμότητα του θεράποντα ιατρού στην εξαιρετικά σπάνια περίπτωση εμφάνισης μετεγχειρητικών επιπλοκών θεωρούνται για τον λόγο αυτόν εκ των ων ουκ άνευ.

Συμπερασματικά οι σύγχρονες ενδοσκοπικές γυναικολογικές επεμβάσεις χωρίς νοσηλεία αποτελούν μια νέα δυνατότητα, με στόχο την πρακτική και ψυχολογική διευκόλυνση των ασθενών. Όταν πραγματοποιούνται από έμπειρους χειρουργούς, σε υγιείς ασθενείς και με την κατάλληλη μετεγχειρητική υποστήριξη αποτελούν μία απόλυτα ασφαλή επιλογή.

Ioannis Raptis

Ο Ιωάννης Κ. Ράπτης είναι πιστοποιημένος ιατρός (τίτλος MIC II) για την πραγματοποίηση λαπαροσκοπικών και υστεροσκοπικών επεμβάσεων μεγίστου βαθμού δυσκολίας από την Γερμανική Εταιρεία Γυναικολογικής Ενδοσκόπησης (AGE). Στην πλειοψηφία των ασθενών παρέχεται η δυνατότητα λαπαροσκοπικών-ρομποτικών επεμβάσεων χωρίς νοσηλεία.