Τηλέφωνο: +30 210 7299084 E-mail: info@drraptis.gr Διεύθυνση: Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 47, 10676, Αθήνα, Κολωνάκι

Χάπι της επόμενης μέρας: Πόσο επικίνδυνο είναι τελικά;

Το χάπι της επόμενης μέρας δεν είναι τίποτα άλλο παρά μεγάλη ποσότητα μιας προγεστερόνης ή μιας ουσίας που μιμείται την προγεστερόνη. Την ορμόνη δηλαδή, η οποία περιέχεται και στα απλά αντισυλληπτικά χάπια.

Η πιθανότητα παρενεργειών είναι μικρή. Αυτές συνήθως έχουν να κάνουν με μια παροδική απορρύθμιση του κύκλου αλλά και την εμφάνιση μιας μικρής αιμορραγίας λίγες μέρες μετά τη λήψη του χαπιού.

Κίνδυνος για το γεννητικό σύστημα και την αναπαραγωγική υγεία της γυναίκας δεν υφίσταται. Η εντύπωση που υπάρχει, πως μία γυναίκα κατά τη διάρκεια της ζωής της μπορεί να καταναλώσει μόνο συγκεκριμένο αριθμό χαπιών της επόμενης ημέρας (συνήθως τρία) είναι παντελώς λανθασμένη. Τέτοιο όριο δεν υπάρχει.

Ωστόσο η συχνή και επαναλαμβανόμενη λήψη ενός χαπιού με ισχυρή ορμονική δράση μπορεί να κρύβει κινδύνους για την υγεία. Για τον λόγο αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό, πως το χάπι της επόμενης μέρας ΔΕΝ αποτελεί μέθοδο τακτικής αντισύλληψης αλλά ένα έκτακτο μέτρο για να εμποδιστεί μια εγκυμοσύνη μετά από επαφή χωρίς ή με αποτυχημένη προφύλαξη.